Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ÖKK tog tre NM-guld

Luleå. Örnsköldsviks Konståkningsklubb överraskade stort i helgen genom att ta fem av sex möjliga guldmedaljer vid Norrlandsmästerskapen i Luleå. ÖKK hade i sina förhandsspekulationer tänkt åtta medaljer varav tre guld. Desto gladare blev team ÖKK när två ganska givna silver istället blev guld.

Annons

ÖKK har vanan inne att håva in de flesta medaljerna men man har aldrig tagit fem guld någon gång tidigare.
Guldet i seniorklassen var ett av de självklara. Malin Hållberg-Leuf levde helt upp till förväntningarna. Kortprogrammet var välåkt men ingen fullträff. Däremot blev friåkningsprogrammet i svensk elitklass.
Jag talade med domarna efter tävlingen och de konstaterade att hon gått framåt mycket den senaste säsongen. Klar skillnad syns i tempot, höjden och trycket i hoppen. Nu har hon också vad vi kallar rena hopp, säger tränaren Kate Tjällman.
Det betyder att Marie har roterat färdigt i luften och inte längre landar de svåraste hoppen med en kvarts varv oroterade, som då måste göras på isen.
Det blir ett spännande SM för henne i januari, nu när hon har förbättrat sina hopp så rejält. Med piruetter i världsklass och en härlig utstrålning, har hon allt bättre odds.
Nästa självklara guld var Maria Tjäders i juniorklassen. Hon vann ett suveränt kortprogram, där hon gjorde sin allra bästa insats hittills. Den höga domarpoängen talade sitt klara språk. Aldrig tidigare har Maria fått så höga poäng som 4,4.
Även friåkningen klaffade. Ett bestående minne från tävlingen lämnade hon när hon klämde till med en ovanligt kraftfull och hög dubbel Axel.
Klubbkompisen Sofia Florell kom direkt från sjuksängen. Vetskapen om att placering 1-3 vid Norrlandsmästerskapen var det enda sättet att ta sig till Junior-SM, gjorde att hon fick ta fram alla sina hopsamlade krafter. Det gick bra, hon fick till en del fina hopp och lyckades ta hem en silvermedalj.

SPÄNNANDE UPPGÖRELSE
Ungdom A skulle bli helgens mest spännande uppgörelse. Här fanns två platser att kämpa om vid Ungdoms-SM i februari. Emma Nilsson från Piteå gällde som omöjlig att slå och en stor förhandsfavorit till guldet. Det handlade mer om vem av ÖKK:s fyra åkare, som skulle ta den andra platsen.
Det är sällan att alla får lyckas så bra som de gjorde, berättar tränaren Jannike Tjällman.
Tyvärr fanns inte fler platser till USM, men egentligen förtjänar de alla fyra en plats.
Det blev till slut Lotta Westberg som drog vinstlotten att få åka USM. Hon åkte till och med så bra att hon överraskande förpassade ledande Emma Nilsson till andra platsen. Fyra säkra dubbelhoppskombinationer och snabba piruetter kombinerade med ett stilfullt framförande gav henne hennes hittills högsta poäng 3,9 och guldet.

FÖRSTA MEDALJEN
På bronsplats slutade Isabelle Nordin och fyra respektive femma blev Linnéa Bäckström och Sara Andersson.
ÖKK:s guldflicka nummer fyra blev en glädjestrålande Isabelle Skantz som fick ställa sig på den mest meriterande platsen på prispallen i klassen Junior B. Isabelles första mästerskapsmedalj för övrigt. Men den var desto mer välförtjänt. Samtliga domare hade henne etta båda dagarna.

SOLKLAR VINST
Det femte guldet plockades hem av Therese Ring i Ungdom B-gruppen. Tvåa efter kortprogrammet och solklar vinst i friåkningen gjorde henne till ohotad etta. Största bidraget till placeringen var poängen för programmets utförande, där hon stod i en klass för sig i friåkningen.
Den enda klass där ÖKK fick nöja sig med mindre än guld var i miniorklassen.
Men vi trodde på brons, så vi är glatt överraskade över att Matilda Edmark tog ett silver. Här finns mer att hämta om några år, var så säker, säger en övertygad och mycket nöjd tränare Kate Tjällman.

SPORTEN

Mer läsning

Annons