Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Ö-vik ska ha en hall”

ANGERED. Gunnilse IS tar ett jättelikt socialt ansvar.
Och i centrum, bland alla invandrare och tekniska fotbollsspelare, står Magnus Edlund, 35.
Ö-vikssonen och fotbollsälskaren som ofta tänker på Friska Viljor:
– Klart att Ö-vik ska ha en fotbollshall.

Annons

Våren breder ut sig i Göteborg och ÖA-sportens redaktionsbil rullar mot Angered. På närliggande Hammarkullen står höga hyreshus tätt intill varandra där flertalet lägenheter är hem för invandrare och flyktingar.
En utveckling som tog fart under 80- och 90-talet och i dag består Gunnilses ungdomssektion till nästan 100 procent av barn med invandrarbakgrund. 51 nationaliteter finns representerade i föreningen.
Vi har inte hunnit med att utbilda oss i den takt som krävts för att ta hand om ungdomar från så många olika nationer. Det handlar om språk, men också om hur olika människor tänker och beter sig beroende på bakgrund, säger Magnus.
Men han stortrivs i rollen.
Det är fantastiskt och jag tycker jag har ett oerhört stimulerande arbete.
Hans vardag består nästan uteslutande av fotboll och halvtidsjobbet som juniortränare/ungdomsansvarig i klubben kombineras med en andra halva på Svenska Fotbollsförbundet och en tjänst som talangutvecklare.
Division II-klubben Gunnilse IS har en närmast unik ställning i fotbollstäta Göteborg. Klubbhus och konferensanläggning, inomhushall och hemmaarena allt samlat på ett och samma ställe. Det är inte sällan som andra klubbar i distriktet drar nytta av föreningens goda träningsförhållanden.

INTE TRÅNGBODD
Såväl IFK Göteborg, GAIS som Örgryte är ganska flitiga hyresgäster i inomhushallen som inte på långa vägar har fullstora mått.
Det behövs inte och dessutom hade en stor hall kostat så oändligt mycket mer, säger Magnus.
Han har full förståelse till varför förespråkarna i Örnsköldsvik, i sitt förslag, nöjer sig med ett mindre bygge.
Det är bara att titta här, säger han och gör en yvig gest mot ungdomarna i det lokala fotbollsgymnasiet. Hallen fungerar utmärkt och vi har aldrig upplevt att den är för liten.
Magnus Edlund har varit klubben trogen i 15 år och sedan länge känner han sig hemma i Göteborg. Men det innebär inte att han är ointresserad av utvecklingen hemma i Örnsköldsvik och på frågan om en fotbollshall i hemstaden svarar han blixtsnabbt:
En inomhushall i Örnsköldsvik är en förutsättning för att klara konkurrensen. Den måste till, annars kommer det aldrig att funka för klubbar med höga ambitioner.

TRIVS BLAND UNGA
Själv har han siktat högt i sin fotbollskarriär, men ett benbrott under tiden i FV satte tidigt stopp för den aktiva tiden. Det är istället som ledare Magnus Edlund nått framgångar och han kan ta åt sig stor del av äran till klubbens junior-SM-guld 1995.
Man ska aldrig säga aldrig, men jag känner inget sug efter att träna ett seniorlag, säger Magnus.
Det är bland ungdomarna han hör hemma.
I klubben som tagit hela världen till sitt hjärta.

ULF EKLUND

Mer läsning

Annons