Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny VM-final för Stefan

BERLIN. Fjortonde VM-finalen på sexton år. Och tio år efter enda medaljen hoppas Stefan Svensson på en repris.
– Det är dags för något stort, säger isracingstjärnan.

Annons

Svensson säger det med ett skratt. Glad som en lärka över att ha kvalat in till den kommande festen men inte till hundra procent allvarlig.
Skämt åsido: jag vet att det kommer att bli ruskigt hårt. Ryssarna är alltid svåra, särskilt som de fått fram några nya fantomer. Det handlar inte bara om Polykarpov, Nikulin och Fadeev.

SIKTAR PÅ PALLEN
Men ÖMS:s fartfantom ser sig inte slagen på förhand. Bronspengen från 1992 kan få sällskap av ännu en mästerskapsmedalj.
Det vore väldigt roligt att upprepa den bedriften. Att komma på pallen. Jag ska i alla fall göra mitt bästa.
Vägen till final gick via helgens körning i Berlin. Efter att i lördags komfortablet ha avancerat till semifinal fortsatte Stefan Svensson att imponera även i går. Redan efter fyra av de fem heaten var han klar för final och fick efter seger i det avslutande heatet möta ex-världsmästaren Vladimir Fadeev för att avgöra vem av dem som skulle hamna på pallen.
Men efter att ha lett i knappt tre varv gick det åt skogen för Svensson. Eller rättare sagt: åt halmen.
Jag körde i ytterspår och touchade en av balarna. Det gick inte att undvika att åka omkull.
Den snöpliga avslutningen till trots är Stefan Svensson mycket nöjd. Och att överlag satsa på ytterspår var ett klokt drag.
Där ute fick jag bra is, säger han. Åkningen fungerade otroligt bra, precis som starterna. Över förväntan, faktiskt.

ÅTTA TÄVLINGAR
Nu väntar det åtta tävlingar långa kraftprov som ska avgöra vem som får titulera sig världsmästare i isracing. Till att börja med i Ryssland. Klubbkompisen Posa Serenius finalklar sedan tidigare finns redan på plats, och även Stefan Svensson kommer att tillbringa de kommande två veckorna i österled.
Nästa helg körs deltävling ett och två i Jekaterineburg, onsdagen och torsdagen därpå väntar nummer tre och fyra i Saransk innan Stefan och Posa den 23 och 24 februari kör lagfinal i Krasnogorsk.
Det är bara tävlingar och resor som gäller. Ett späckat program, kommenterar Svensson.
Men inspirerande.

GUSTAF HÖÖK

Mer läsning

Annons