Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny äventyrsgolfbana i Gullvik – för en miljon: "Hoppas det ska generera mer folk"

Nu kan du sänka puttar vid Gullviks havsbad. Men först måste du ta dig förbi vallgravar, vattenfall och bunkrar. Den nya äventyrsbanan har redan lockat många besökare.

Annons

Fredrik Backman, 8, har kommit hela vägen från Colorado i USA för att hälsa på mormor, morfar och kompisar. Han ska vara i Örnsköldsvik i några veckor.

– Det var jättebra att spela här. Jag har bara spelat en gång förut i USA. Nummer två är jättesvår. Man ska försöka ta den över vattenfallen och in i en tunnelgrej, säger han, som efter många besök i vattnet äntligen fick se bollen rulla i hål.

Putt över krönet, upp på platten och ned i det kluriga fjärde hålet.

Axel Bjuggstam, 10, har precis puttat bollen i det sjätte hålet – men trots det ligger han några slag efter farmor Maud.

– Hon är ganska bra. Hittills leder hon, säger Axel.

– Jag får väl bjuda på glass, de kan de väl vara värda för att de är med farmor, svarar Maud.

Men på sjunde hålet missar farmor en enkel putt och när matchen är slut är matchen oavgjord.

Det var på fjärde hålet som familjen Bjuggstam – Maud, Axel och hans syster Kajsa – hade störst problem. De hade svårt att komma över vallgraven och hamnade istället i vattnet. Gång, på gång, på gång.

– De flesta är ganska svåra, för man fick skjuta över hinder. Det var vatten och sånt, säger Axel.

Äventyrsbanan stod färdig i juni. Äventyrsgolfen påminner om den mer traditionella bangolfen, men banorna är klurigare och mer utmanande. Förutom vattenfall och vallgravar finns också stenar, ramper och bunkrar som stoppar spelarna.

– Minigolf, då tror man att det är filtmatta och sarger, men det här blir mer äventyr, säger Gert Olsen, ägare för Gullviks havsbad camping och stugby.

– Merparten är vuxna som har spelat hittills. De har inte provat sådana här banor förut. Jag har provat men hade inte så jättebra resultat, men jag ska träna mer i höst, säger ägaren Gert Olsen.

Äventyrsbanan har lockat många människor till Gullvik. Redan i juni passerade de fjolårets notering på golfbanorna. I år hoppas Olsen på 6000 spel, men rekordnotering har inte kommit gratis.

– Sista tio åren har vi säkert lagt ned 15 miljoner i nyinvesteringar i anläggningen, och den här minigolfen är runt en miljon bara den, men jag hoppas att den ska generera mer folk i restaurangen och det är ju fint med nya saker också, säger Olsen.

Men det blir inte många fler nybyggnationer under den närmsta tiden.

– Vi känner att anläggningens storlek just nu är ganska optimal och nu handlar det mer om att förfina och förbättra det vi har.

Liam Löfgren, 6,5 år, är på besök från Stockholm. Här sänker han putten på sjätte hålet.

Mer läsning