Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu väntar Västerås för Norrlandsettan

/
  • En riktigt lovande golfkille från Härnösands GK var det längesedan vi skrev om, men nu verkar klubben vaskat fram en 15-åring som har det som krävs.
  • Johan Mohlin är bra i ishockey också, men den sista tiden har det förstås varit fullt fokus på golfen.

Johan Mohlin, 15, är Norrlands bäste golfare för sin ålder. Nu väntar övriga Sverige i helgens riksfinal för Härnösandskillen.
– Jag har tränat mycket de senaste dagarna och det känns riktigt bra, säger Johan under genrepsrundan på Vägnön.

Annons

Skolan har börjat igen för Johan Mohlin, men för tredje eftermiddagen/kvällen i rad var 15-åringen på plats på Vägnöns golfbana för ett par timmars idog träning.

Anledningen? Johan har kvalat in till riksfinalen i Skandia Cup som avgörs på Västerås GK nu till helgen.

– Pappa, morfar och jag åker ned för att kunna spela in oss på banan på fredag, säger 15-åringen som missat i regionkvalet vid de tidigare försöken.

Varför lyckades du nu?

– Jag har utvecklats extra mycket den här sommaren. Jag är bland annat sju centimeter längre än i höstas och det har betytt mycket för min slaglängd, påpekar Johan när vi gör honom följe under de tre första hålen på onsdagens 18-hålsrunda.

Efter ett stabilt par på ettan, slår han ett jättefint utslag på hål 2, ett korthål nedför – och inkasserar ett nytt supersäkert par.

Man reagerar direkt på det ovanligt lugna svingtempot för en 15-åring på tee.

– Det är precis det jag jobbat med mest på sistone med hjälp av klubbens pro Erik Lindgren. Att ta ned svingtempot för att få bättre kontroll, men även att lära mig vilket längder de olika hastigheterna ger mig. Just nu har jag slag med järnnian som kan användas mellan 115–140 meter, säger Johan.

Brusar du aldrig upp?

– Nja, jag kan bli riktigt sur efter en bogey (ett slag över hålets idealresultat = par), men när jag gör mig redo för nästa hål försöker jag nollställa mig. Golf handlar mycket om det mentala; att fokusera, ta rätt beslut och tänka positivt.

Vilka sorts banor trivs du bäst på?

– Jag skulle nog säga smala. Jag brukar vara rätt bra på att slå rakt, säger Johan och vi märkte att det fanns fog för det påståendet.

Målsättningen i Västerås är given. Som alla andra golfare tävlar Johan först och främst mot själva banan.

– Min allra bästa runda gjorde jag på Puttom i sommar, då spelade jag på banans par 72. Här hemma har jag 76 som bäst, berättar Johan som via 78 slag vann P15-klassen i Piteå närmast före Gustav Fransson, Sörfors.

Norrlands största golftalang, Bodens Hugo Townsend i P14, var bäst i Piteå med 74.

Golfdistriktet Ångermanland har med ytterligare fem spelare i Västerås. Evelina Gulliksson, Veckefjärden vann F16 – Elin Eriksson, Puttom vann F15. Andraplacerade Puttom-spelarna Emelie Eriksson (F13) och Jenny Loberg (F16) får även sällskap av Matti Rantala som vann P16 efter två 80-rundor.

Skandia Cup 2013

Skandia Cup spelas i åtta klasser. PF 13, 14, 15 och 16. Det lokala kvalet genomfördes på Hussborgs GK den 4/7. Därifrån gick de tre bästa/klass vidare till regionkvalet i Piteå (13/8) där två platser per klass fanns i potten.

16 spelare/klass spelar riksfinal, två vardera från de åtta regionerna. Klassvinnarna får spela landskamp mot Danmark i oktober.

Mer läsning

Annons