Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu laddar Frida för debuten i landslaget

Hösten 2013 lämnade Frida Gradin, 16 år, familjen i Sollefteå med allt vad trygghet det innebär och flyttade till Örnsköldsvik.
Det som lockade henne var studier på hockeygymnasiet och spel med Modo Hockey.

Annons

– Visst var det ett stort steg att flytta hemifrån, men än så länge ångrar jag det inte ett ögonblick . Det var ju till hockeygymnasiet och Modo jag ville för att utvecklas som hockeyspelare, berättar Frida när vi träffas i Fjällräven Center.

Flytten gav Frida ett rejält lyft i hockeykarriären och om ett par veckor gör hon landslagsdebut i U 18 som ska spela en 4-nations turnering i Ungern.

– Jag visste att jag hade chansen att bli uttagen och det har varit ett av mina delmål den här säsongen. Det är klart att jag blev jätteglad när beskedet kom.

Det vimlar för övrigt av Modospelare i U 18 landslaget. Inte mindre än 9 spelare i truppen har plockats från Modos organisation.

– Vi umgås och tränar med varandra i stort sett dagligen och därför är det både kul och en trygghet att vi är så många från Modo som åker iväg tillsammans.

I Ungern får Sverige möta Tjeckien, Finland och hemmanationen:

– Jag har ingen koll alls på de andra nationerna. Men det är klart att vi går ut och gör vårt allra bästa och försöker vinna.

Frida Gradin har trots sin ringa ålder lång erfarenhet av hockeyspelandet. Redan som 5-6 åring tillbringade hon mycket tid på isbanan vid Nipanskolan i Sollefteå.

– Vet egentligen inte riktigt hur det började, inte mer än att jag tyckte det var jätteskoj att åka skridskor. Däremot minns jag att min mamma alltid sa att hon visste precis var hon skulle hämta mig efter skolan på eftermiddagarna, det var på isbanan.

Så småningom blev det klubba och puck med i bilden också och när Frida var 13 år började hon spela med Sundsvall Wildcats genom att det inte fanns något damlag i Sollefteå.

– Träningen skötte jag i huvudsak hemma i Sollefteå. Sedan åkte jag ned och spelade matcher med Sundsvall på helgerna.

Hon trivdes väldigt bra i Sundsvall och blev klubben trogen i tre säsonger. Den senaste var den roligaste genom att klubben kvalade och tog steget upp från division 1 till Riksserien.

– Visst kändes det lite vemodigt att behöva lämna laget när vi äntligen hade gått upp i Riksserien. Samtidigt var hockeygymnasiet och spel i Modo ett mål som jag haft länge och därför tvekade jag aldrig när chansen kom.

– För min egen utveckling som hockeyspelare var det här det bästa som kunde hända mig. Jag trivs väldigt bra och att delvis få träna ishockey på schemalagd skoltid är en fantastisk möjlighet, konstaterar Frida, back i Modos division 1 lag och snart debutant i landslaget.

Mer läsning

Annons