Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu frågar ingen efter Dannberg

ÖRNSKÖLDSVIK. Fem år med Friska Viljor är till ända. Och möjligen också tränarkarriären.
Fast än så länge känner Roger Dannberg bara lättnad – trots att hans kunskaper inte efterfrågats.

Annons

Redan i vintras fanns tvivlet där. Skulle han viga ytterligare ett år åt att vara hobbytränare det egna uttrycket vid sidan om heltidsjobbet som rörläggare? Åka hemifrån innan barnen stiger upp och komma hem som tidigast klockan nio på kvällen.
Efter mycket funderande blev svaret ja.
Vi hittade en acceptabel lösning, som Roger Dannberg uttrycker det.
Under våren ångrade han sig knappast. Friska Viljors succéartade resa i Svenska Cupen tog slut först på Ullevi i kvartsfinal mot Gais. Men runt sommaruppehållet hade luften börjat gå ur, inte bara för att seriespelet blivit ett smärre antiklimax.
Färdigmjölkat
Det kändes att fem år fick räcka. Det fanns inte mer att mjölka ut ur samarbetet. Vare sig från min, spelarnas eller klubben sida.
FV visade sig vara inne på samma linje. Ledarstaben fick beskedet att fotbollsstyrelsen letade efter en ny tränare. Eftersom Roger Dannberg kommit fram till att familjelivet inte längre klarade hans dubbla åtaganden var alternativen två: en heltidstjänst inom fotbollen eller ett sabbatsår. Och eftersom man främst med hänsyn till barnen inte var villiga att rycka upp rötterna från Mellansel var saken avgjord.
Några direkta anbud fanns heller inte.
Jag fick höra att Tipselit 2000-tjänsten i Sundsvall skulle bli ledig när Patrick Walker tog hand om Giffarnas A-lag, och det fanns något halvt-om-halvt-alternativ längre norrut. Men det kom inga förfrågningar. Inget konkret.
Ett år utan fotboll. Hur känns det?
Just nu känns det väldigt skönt. Men när vädret blir bra och premiären närmar sig är jag säker på att suget blir enormt. Kommer att sakna fotbollen oerhört. Får se hur jag kan ersätta de adrenalinkickarna.
Något speciellt du drömmer om att hinna med?
Det vore jävligt skönt med en vanlig Svensson-semester! Det hägrar verkligen. Och att kunna skjutsa barnen till träningar och vara med på kvartssamtal i skolan. Min fru har fått dra ett tungt lass. Jag vill ta igen sådant jag missat och bara få en chans att andas.
Du säger att du var hobbytränare i Friska Viljor. Hur känns det att klubben nu vaskat fram en heltidstjänst?
Ja... Jag hade ju försökt få någon typ av deltid, så visst känns det lite grann. Ibland reflekterade man över förutsättningarna. Att man inte fick chansen att utföra vad man trodde sig vara kapabel till. Men jag tycker att klubben gör helt rätt. En heltidsanställd tränare är en förutsättning för att fortsätta vandra uppåt.
Fortsättningen, ja. Kan FV på sikt ta steget upp i superettan?
Det är ett jättesteg. Ett enormt steg. En bra organisation är A och O, och innan man satsar måste man ha många ben att stå på. Heltidsanställd tränare är en del, men att ge spelarna rätt förutsättningarna är lika viktigt. Det måste finnas möjlighet till återhämtning särskilt för dem med familj och heltidsjobb annars bryter träningen bara ner.
Alltså...
Jag vill tro att det går. Det ska gå. Men det blir väldigt tufft. Och skulle man gå upp och sedan åka ur direkt kan luften gå ur fullständigt.
Roger Dannberg brinner för fotboll och besitter bevisligen stora kunskaper. Den gångna säsongen var han enda verksamma tränaren i Ångermanland med steg 4-utbildning hade Tommy Söderberg som mentor och var nu fri att utnyttjas av ett distriktsförbund där formell tränarkompetens är en bristvara.
Men Dannberg har inte hört ett ljud från ÅFF.
Nä, och räknar man bort steg 1 och 2-kurserna har de aldrig kontaktat mig under mina elva tränarår. Det här ligger bara i linje med hur de jobbar. Det saknas visioner. Kan inte säga att jag är besviken att de inte kontaktade just mig, men förbundet skulle kunna påverka väldigt mycket genom stöd och tips till klubbarna.
Roger Dannberg nämner särskilt studiebesök hos klubbar på högre nivå som en möjlig väg. Kanske hälsa på hos GIF Sundsvall för att få veta hur klubben lyckats etablera sig i allsvenskan och hur man bedriver sin Tipselit-satsning. Vidga vyerna, få aha-upplevelser och sedan presentera ett smörgåsbord där ångermanländska klubbar kan plocka åt sig av kunskaperna.
Något sådant hade jag gärna gjort, säger Dannberg.
Det kan vara slut
Men det blir alltså ingen fotboll för Roger Dannberg under 2002. Och frågan är om frånvaron bara blir ettårig.
Eftersom han har svårt att se sig kliva ner några pinnhål i seriesytemet känns frågan berättigad:
Kan det till och med vara sluttränat?
Kan det vara. Kan det vara. Jag menar, hur många heltidsanställda tränare finns i Sverige? Kanske 40-50 stycken. Konkurrensen är stenhård, och den som försvinner från rampljuset blir snabbt bortglömd.
Oddsen talar mot honom det vet Roger Dannberg. Men han har gjort sitt val.

GUSTAF HÖÖK

Mer läsning

Annons