Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norman rasar över SOK:s nej

ÖRNSKÖLDSVIK. Sverige är den enda skidnation som inte har med en backhoppare i Salt Lake City-OS.
Det får svenske landslagstränaren att rasa.
– Sverige som skidnation håller på att bli till ett åtlöje, säger en uppgiven och besviken Åke Norman.

Annons

En hel vinter har Sveriges bäste backhoppare Kristoffer Jåfs försökt kvala till sig en OS-resa. Men när biljetterna delades ut blev Jåfs utan och för andra olympiska spelen i rad står Sverige utan representant i backhoppningen.
Det känns för jävligt. Jag är inte ute efter att kasta för mycket skit och det är bara att konstatera att vi inte gjort de resultat SOK krävt, men SOK:s normer slår snett mot oss, säger Åke Norman.
Hur?
Backhoppning är en speciell sport och det görs olika resultat i vissa backar. Om vi tar Salt Lake City till exempel så gjorde Kristoffer bra resultat när det var världscup där i fjol.
Sverige är en stor skidnation och då ska svensk backhoppning vara med i OS. Kristoffer Jåfs har självklart där att göra.
Åke Norman vill inte gå så långt att säga att den uteblivna OS-platsen innebär dödsstöten för svensk backhoppning, men han är helt klart oroad.
SOK säger att de stödjer oss, men när de gör så här kan man börja fundera. Det är bättre att de tar en chans än att de som nu försöker sänka oss, dundrar Åke.

BLIR INTE HETARE...
Svensk backhoppning lär heller inte bli hetare av att ingen svensk hoppare duger i ett OS.
Vi är den enda backhoppningsnation i världen som inte är representerad i OS trots att vi plockat världscuppoäng i vinter. Det svider som fan, säger Åke.
Som det är nu så är vi i skriande behov av sponsorer och de behövs för att vi ska kunna bedriva en proffsig verksamhet. Efter det här lär inte sponsorerna stå i kö.
Åke Norman återkommer under samtalet flera gånger till att Sveriges Olympiska Kommitté inte vågar eller vill satsa på backhoppningen, att de inte släpper en enda ynka OS-biljett till Kristoffer Jåfs.

MÅSTE VÅGA
Han har inte kvalificerat sig, men jag tycker ändå att SOK skulle våga skicka honom. Kristoffer har en bra chans att göra något stort i ett OS, men Sverige har världens hårdaste uttagningsnormer.
Norman blir lite försiktigare på frågan om andra idrotter eller idrottsutövare har i ett OS att göra, men han säger så här:
Jag kan inte bemöta påståendet (av SOK) att damhockeylandslaget slåss om en bronsplats, däremot tycker jag att andra individuella idrottare inte har där att göra.
Vilka?
Vissa skidskyttar och längdåkare. De är med bara för att vi ska ha stafettlag.
Har ni i landslaget någon skuld till det här misslyckandet?
Visst har vi gjort något fel. Kanske har det blivit lite för mycket kraftig fysisk träning och en del andra detaljer, men för att utvecklas måste hopparna få chansen att vara med i stora mästerskap.
Kristoffer Jåfs hade definitivt inte åkt som någon turist till Salt Lake City.
Din egen roll, har du funderat över din framtid som landslagstränare?
Nej, jag har inte tittat så långt. Nu är jag mest bara besviken.
Vad tror du om svensk backhoppnings framtid?
I dag har vi många talanger i rätt ålder, men vi måste få förutsättningar att göra bra hoppare av dem. Förbundet kan inte blunda för att backhoppning är stor ute i världen och nog borde någon klocka ringa när man ser folkfesterna på kontinenten.
Till sist, vad säger du om debatten om Paradiskullen?
Jag är avtrubbad. Jag har läst om det här sedan jag var liten, men helt klart verkar det som om vi backhoppare är en väldig belastning.

PER HÄGGLUND

Mer läsning

Annons