Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Njuter i fulla drag av nya livet

Helena Ekholm ångrar inte ett ögonblick att hon slutade med skidskyttet.

Annons

Skidskyttesagan om Helena Ekholm började på allvar med att hon debuterade i världscupsammanhang 2005 i Östersund.

Sedan skrev hon in sig i historieböckerna med bland annat två individuella VM-guld och tre VM-brons, 13 individuella världscupsegrar och seger i den totala världscupen samt utmärkelser som Svenska Dagbladets Bragdmedalj, Jerringpriset och Victoriastipendiet.

Men i ryska Chanti-Mansijsk 2012, på samma plats där hon vann sin första VC-seger, satte Helena punkt för en lång och framgångsrik karriär som en av världens bästa damskidskyttar genom tiderna.

– Jag fick vara med om en fantastisk resa och har fått många nya vänner för livet. Men jag har aldrig ångrat mitt beslut att lägga av, säger Helena.

Den här veckan i Östersund står Helena vid sidan av en världscuppremiär för första gången sedan hennes internationella karriär tog fart på allvar 2005. Nu riktas strålkastarljusen istället på hennes tidigare landslagskamrater i form av bland annat Anna-Karin Strömstedt, Elisabeth Högberg och lillasyster Jenny Jonsson.

– Faktiskt riktigt skönt, ler hon. Inte ens när jag stod på läktaren och såg premiärtävlingarna kände jag något sug efter att få vara med och stå där på startlinjen. För jag vet vad det innebär att vara med här också, hur många timmar som verkligen ligger bakom att man tagit sig hela vägen hit.

De två inledande individuella loppen var inget som gjorde avtryck på Helena Ekholm sett med svenska ögon. Hon hade förväntat sig lite mer av herrarna, men tror att de släpper för dem under helgens tävlingar.

– På damsidan tycker jag att vi ger godkänt till Emelie och Elin som tog VC-poäng, medan övriga måste upp en nivå.
Helena har fått frågan många gånger vad hon tror, och om hon är orolig över damskidskyttet i Sverige i framtiden:

– Inte orolig utan de som är i A-laget idag är fortfarande unga och har tid på sig. Sedan finns det ett gäng som kommer underifrån också.

– Men vi ska inte skruva upp förväntningarna för mycket heller. Det kan gå fort men det kan dröja fler år också innan vi får stora framgångar igen, det är ingen som kan svara på det idag.

Ett bevis på att Helena inte ångrar beslutet att lägga av får vi när hon berättar att hon bara skjutit vid ett enda tillfälle efter SM i Sollefteå förra vintern, och att hon bara åkt skidor en enda gång i vinter.

– Men jag försöker självklart hålla mig i hyfsad form. Det är viktigt för välbefinnandet och jag gillar exempelvis att springa. Har sprungit Göteborgsvarvet, Lindingöloppet och några tävlingar i Östersund det här året.

– Fast jag har inget specifikt mål och när jag springer tänker jag inte i placeringar utan den enda jag tävlar emot är mig själv.

Helena ler ofta och länge under intervjun. Precis som vi var vana att se henne under sin framgångsrika tid på skidskyttescenen. Sanningen är också den att hon njuter ännu mera av "Svensson-livet" i jämförelse med tiden som elitskidskytt.

– Egentligen har jag längtat efter det här livet i många år. Men skidskyttet hade sin tid och det gav mig oerhört mycket. Fast som sagt, jag längtar inte tillbaka utan njuter av tiden här och nu.

Helena, 28 år, jobbar som redovisningskonsult i Östersund och reser även runt och föreläser, bland annat om vikten av att hålla sig i trim, tänka positivt och se möjligheterna istället för tvärtom, och givetvis även om sin egen fantastiska karriär.

– I procent är det fördelat på ungefär 80 som redovisningskonsult och 20 till det övriga. Jag älskar verkligen det jag gör och trivs fantastiskt med ett 08-17 arbete.

Helena och maken David Ekholm har precis flyttat in i deras nybyggda villa med ett fantastiskt läge på Frösön, inte långt från flygplatsen.

– Det känns härligt att äntligen vara där och det är klart att det också bidrar till att man njuter i fulla drag av livet, avrundar Helena.

Mer läsning

Annons