Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mountainbike – med skogen som utmaning

DOMSJÖ. Det är inne att tävlingscykla igen.
Men inte på landsväg. Nu är det skogen som är utmaningen.
– Ungdomarna tycker att det är kul att cykla i skogen på fritiden, så då ser vi till att de får göra det, säger Dan Holmgren.

Annons

D et är en varm måndagskväll ute vid Gene Fornby, samlingsplatsen för unga mountainbikecyklister. Det är CK Örnen som har ett av två träningstillfällen den här veckan.
Totalt är det tolv unga cykelentusiaster som nöter på stigarna, ivrigt påhejade av ledarna Dan Holmgren och Thomas Isaksson.
Min lillebrorsa Christian började, så jag hängde med. Det här är jättekul, säger enda tjejen i träningsgruppen, Linn Häggström.
Det är inte så många år sedan som landsvägscykel var en relativt stor sport i Örnsköldsvik. I dag har CK Örnen lagt ner verksamheten, och de som ville fortsätta med landsvägstävlandet representerar numera Gottne. Istället har CK Örnen valt att satsa på mountainbike.
Blandad cykelsport
Tanken är att vi ska få ungdomarna intresserade av cykelsport och sedan kanske blanda både landsvägscykel och mountainbike, säger Dan Holmgren.
För de här ungdomarna som är på plats och tränar är mountainbike mer en rolig lek än tuff idrott. Och alla är överens om att det roligare att köra i häftiga hopp än att trampa i tuffa uppförsbackar. Men det är absolut inget gnäll i gruppen när de når utförsbackarna. Då går det undan.
Fördelen med mountainbike är att ingen särskild utrustning behövs. Det är bara att komma hit och köra med den cykel du använder på fritiden. En cykel med fungerande bromsar räcker.

MÅNGA VARIANTER
Det finns hur många varianter som helst på en mountainbikecykel. Vill man kan köpa en tävlingscykel för 35 000 kronor. Men, som Dan säger, det går lika bra med vilken standardcykel som helst, bara bromsarna fungerar.
Det finns två olika discipliner i mountainbike; cross country och downhill. Här på våra breddgrader är utan tvekan cross country den absolut vanligaste tävlingsformen.
I cross country är det gemensam start. Downhill är lite ovanligare, men fartigare gren, där man kör utför en slalombacke. Landets enda downhill-bana finns i Åre, säger Dan.

TUFF UTMANING
Mountainbike är minst sagt en konditionskrävande sport. Normalt är en tävling cirka en mil, men det finns också riktigt tuffa utmaningar där deltagarna kan få trampa åtta, tio mil. Men det är lite mer för proffsen.
Den här kvällen leds träningen alltså av Dan Holmgren och Thomas Isaksson och CK Örnens vice ordförande, Ingela Arcordh, är också på plats. De är lika entusiastiska som de tolv ungdomarna.
Vi hoppas naturligtvis att vi ska bli fler och därför har vi börjat annonsera ute i skolorna. Det är ju också så att ju fler man är , desto roligare blir träningen, säger Dan.

EGEN BANA SNART
Nu hoppas mountainbikeentusiasterna inom CK Örnen att de så småningom ska kunna ha en egen bana. Stigarna runt Hörnsjön hade varit perfekt miljö.
Men man måste också tänka på de som är ute och går i naturen, säger Dan.
Något som också saknas är tävlingar. CK Örnen deltar i Västernorrlandsserien och kör bland annat två deltävlingar i Ö-vik, men det kunde gärna ha fått varit fler.
Det är roligt att busa med cykeln i skogen, men tävlandet är bäst, säger Linn Häggström innan hon ger sig ut på en ny ny runda på stigarna vid Gene Fornby.

PER HÄGGLUND

Mer läsning

Annons