Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Montreal om talangen "Vi är väldigt nöjda"

/

Han har gjort sex poäng (3+3) på sex matcher i JVM. "Väldigt nära NHL"

Annons

Kanadensaren Mellanby har själv över 20 NHL-säsonger bakom sig.
De senaste åren har 47-åringen haft titeln "director of player personnel" i Montreal Canadiens – och under JVM i Malmö är det han som håller koll på klubbens draftade spelare.
En av dem är Leksands 18-åring Jacob de la Rose.
– Vi är väldigt nöjda med det vi har sett. Han är mogen i sitt beteende vid sidan av isen och även på isen. Han spelar "pro-style", som jag kallar det. Han är stor och stark och gör alla små saker i spelet på rätt sätt och det är det man förväntar sig av en professionell spelare, säger Mellanby och tillägger:
– Vi hade ju hoppats på att han skulle spela bra, så jag är inte överraskad.
Jacob de la Rose draftades av NHL-laget i somras och det var aktuellt med en flytt till Nordamerika för att spela i juniorligan OHL direkt. Men efter viss turbulens sade Leksand stopp.
– Det var ingen konflikt att tala om och vi är nöjda med hur Leksand har tagit hand om Jacob, säger Montreals europascout Christer Rockström.
Scott Mellanby igen:
– Av det jag har sett i den här turneringen så har han utvecklats bra och de har gjort ett bra jobb.
Vad har ni för plan för honom?
– Det får ledningen uttala sig om, men vi vill att han ska bli så bra som möjligt för det är bäst för Montreal Canadiens. Om det handlar om att vi ska vänta ett, två eller tre år är svårt att säga. Det får bli ett beslut som vi tar gemensamt med spelaren, hans representanter och Leksand.
– Han är inte långt borta från att klara av NHL. Han är en stor och stark kille, som visserligen kan bli större och starkare och förbättra allt, men han är en smart spelare med bra spelsinne och han kan spela med bra spelare och komplettera dem. Men vi vill inte stressa honom. Det som är bäst för honom är bäst för oss.
Forwarden har gjort sex poäng och satte 6–0-målet i slutskedet i kvartsfinalen mot Slovakien.
– Jacob behöver inte göra poäng eller mål för att vara effektiv. Man hoppas att han ska producera eftersom han ofta är i situationer som power play och sådant, men han gör även saker som skapar ytor för andra och han kan påverka utgången i en match ändå, säger Mellanby
Jacob de la Rose själv blir glad när han får höra om berömmet.
– Kul att höra. Jag vill utvecklas hela tiden och det tycker jag att jag har gjort den här säsongen också, säger han.
Vad tycker du att du har utvecklat mest?
– Spelet med puck kanske. Eller jag vet ju att jag har haft det i mig, men jag vågar använda det lite mer i år. Jag vågar misslyckas och har fått stort förtroende i Leksand och då är det lättare att spela också.
Framtiden tänker han inte på ännu.
Först väntar semifinal i Malmö – mot Ryssland på lördagen.

Mer läsning

Annons