Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Modo tillbakavisar kritiken om ett själviskt agerande

Örnsköldsvik. Det finns en del kritiska röster från klubbarna i Ö-vik som anser att Modo Hockey kör sitt ”eget race” när det gäller ungdomsverksamheten.
– Vi träffar de mindre klubbarna och vi diskuterar allehanda frågor. Senast pratade vi om istider. Vi skapar förutsättningar för småklubbarna tillsammans, säger Anders Eriksén, ungdoms- och junioransvarig i Modo Hockey.

Annons

Har stora Modo en skyldighet att hjälpa småklubbarna?
Det är Ångermanlands Ishockeyförbund som ska hålla kontakten med klubbarna och det är förbundet som ska knyta oss samman. Modo har ingen speciell skyldighet att se till att andra klubbar i distriktet fungerar, säger Kenneth Näslund, ordförande i ungdomssektionen i AIK Hockey Härnösand.
Kenneth tycker att Modo ska vara en förening som alla andra.
Varje förening kör sitt eget race. Givetvis tar vi åt oss de saker som Modo är bra på. Men varje förening har oftast sin egen policy, berättar Kenneth.
I tidigare artiklar i ÖA-sporten har synpunkter framförts att Modo borde engagera sig mer i de mindre klubbarna. AIK Hockey håller inte med.
Det ligger på Ångermanlands Ishockeyförbunds bord att få föreningar att samarbeta samt att utveckla hockeyn, förklarar Kenneth Näslund och fortsätter:
I dag träffas klubbarna på ungdomstinget och seriemöten. Inget mer.

HAR BRA HJÄLP
31-årige Anders Eriksén har jobbat heltid i Modo Hockey sedan augusti 2000.
Vi har 400 ungdomar och lika många föräldrar igång, och om vi gör rätt alla gånger vet jag inte. Vi kallar oss Sveriges bästa plantskola och vi strävar mot det. Det blir alltid diskussioner, men vi försöker lösa problemen.
Modo Hockey har utvecklat en egen modell att fostra hockeyspelare.
Eriksén har bra hjälp på ungdomssidan. Tillsammans med Sture Andersson, förre storbacken i Modo, och Tommy Sedin, NHL-tvillingarnas pappa, leder trion en bred verksamhet.
Vi bollar idéer mellan varandra. Bengt Hedin är med också. Han är ju klubbens sportchef och den som har det övergripande ansvaret, säger Anders Eriksén.
För att en klubb ska fungera och för att ungdomarna ska få den bästa utbildningen krävs det bra ledare.
Vi har det bra förspänt när det gäller ungdomsledare.

STÄNDIG UTVECKLING
Modo utvecklar sig hela tiden.
Något som vi börjat med är så kallad talangträning som vi kör en gång i veckan för 14-åringar. Spelare från andra Ö-viksklubbar får visa upp sig, men de ska stanna kvar i klubben. Vi tar inga spelare i den åldern.
Tränarutbildningar genomförs ett par gånger varje säsong. Nyligen med inriktning på målvakter. Fredrik Andersson, förre Modoiten och numera i Timrå, var på plats i Kempehallen och delade med sig av sina kunskaper.
Utöver tränarutbildningar har vi givetvis vanliga steg utbildningar.
Vi har fortsatt utvecklat Björnligan för de allra yngsta. Vi började med gemensam inskrivning för stans alla småttingar i fjol. Nästa år delar vi upp dem. De ska spela med den klubb som ligger närmast deras bostad.
Anders Eriksén betonar vikten av föräldrarnas närvaro.
Utan föräldrar skulle det inte fungera. De skjutsar inte bara sina barn till träning och match, utan de säljer Bingolotter, jobbar i cafeterian. Föräldrar, spelare och ledare. Alla är med och bidrar till att Modo Hockeys ungdomsverksamhet fungerar.

INGEN UTSLAGNING
SVT-sporten hade för en tid sedan ett inslag där en nioårig grabb från Hammarbys ungdomsfotboll var mycket ledsen. En ledare hade sagt åt honom att han skulle spela med det sämre laget.
Det är tidigt att nivågruppera vid nio års ålder. Men det är Hammarbys policy. I Modo nivågrupperar vi i sista A-pojksåldern.
Förekommer det utslagning i Modo?
Vi har ingen utslagning. Men vi spetsar laget i DM och vissa turneringar. Inte i alla åldrar, men där får vanligt bondförnuft styra.
Enligt Anders Eriksén är resultatet i matcherna inte det viktigaste. Vi ska utveckla individen och träningarna är viktigare än matcherna.
Vi jobbar för barnens skull och det viktigaste är att de har kul med hockeyn. Vi bedriver en komplex verksamhet och vi tycker att vi i Modo Hockey har en bra verksamhet med bra ledare.

SÖREN HÄGGKVIST

Mer läsning

Annons