Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Modo har skött det snyggt

I tisdags eftermiddag kom alltså beskedet att Marknadsdomstolen kör över Konkurrensverket, vilket innebär att Hockeyligan visst har rätt att stoppa NHL-lockoutade spelare från att spela i elitserien. Tvärtemot vad Konkurrensverket sade när de viftade med kartellkortet.

Annons

Naturligtvis borde jag ha skrivit den här krönikan redan i tisdags, men eftersom jag körde i ämnet juridik i skolan ville jag läsa igenom Marknadsdomstolens dom och nu har jag gjort det för andra gången och jag har inte blivit mycket klokare.
Dessutom kan ju Konkurrensverket dra det här ett varv till så vi vet ju inte var den här cirkusen slutar.
Hur som helst, tio av tolv klubbar jublar högt över beslutet och två stycken, "DopingModo" (myntat av LHC:s Anders Mäki) och "Fusklunda" (sagt av Växjös Anders Öman) funderar säkert en hel del över framtiden. Framförallt då Modo som fortfarande använder sig av Alexander Steen och man hade tänkt göra det även i fortsättningen tills Samuel Påhlsson är tillbaka eller när NHL-konflikten är över.
Modo Hockey hävdar ju att man har kunnat använda Steen eftersom man följt en särskild överenskommelse om att kunna ersätta skadade nyckelspelare, en överenskommelse som tio klubbar nu inte känner sig vid, i alla fall inte då det handlar om att spelaren är en lockoutad NHL-spelare.
Ingenstans i Marknadsdomstolens beslut nämns heller denna överenskommelse, men soppan blir ännu rörigare då beslutet även är riktat mot korttidskontrakt över huvud taget, alltså inte bara mot NHL-lockoutade spelare som drar så fort NHL går i gång.
Det skulle innebära, om jag tolkat Marknadsdomstolens beslut rätt, att AIK just nu bryter mot reglerna då de har Kris Beech på ett korttidskontrakt och även Växjö har använt sig av korttidskontrakt den här hösten.
Den här soppan hade aldrig inträffat om Hockeyligans ägare (de tolv klubbarna) visat lite bollkänsla tidigt i höstas. Jag tycker det är korkat att man får plocka in vilka spelare som helst på try out-kontrakt eller som artister eller värva en spelare då 30 matcher återstår av grundserien, men att vi inte kan få se Sveriges bästa spelare i elitserien under tiden då NHL ligger nere, framförallt inte under en tid då klubbledare kliar sig i skallen för att komma på rätt idé för att locka tillbaka publiken.
Nej, det räcker inte med ett vasst Wi-Fi-system.
Men jag förstår varför det finns ett motstånd och det handlar om resurser, vissa lag har diamanter att plocka in under lockouten, andra har att välja på, tja, gråsten. Jag tror att många tycker att det är orättvist att Modo kan använda Steen och kanske också framöver bröderna Sedin, Tobias Enström och Victor Hedman.
Alla är sig själv närmast, och Modo har gjort det de tycker är bäst för föreningen, samtidigt som tio klubbar tycker att de brutit mot ett ingånget avtal.
Sedan spelar det ingen roll att Alexander Steen (notera: här gissar jag bara) kan vara billigare för Modo än vad exempelvis Lee Goren är för Linköping.
Jag tycker att Modo skött det snyggt, man har hävdat man ersatt en skakad nyckelspelare helt enligt reglerna och man har valt att inte plocka in exempelvis Enström. Modo har också gått på Konkurrensverkets rekommendation, vilket nu Marknadsdomstolen har hävt och då blir läget annorlunda och jag tror att Alexander Steen har spelat sin sista match för Modo innan vi vet om det blir NHL-spel eller inte?
Kommer då Modo och Frölunda att straffas av Hockeyligan? Kan de straffas? Har inte en aning, men jag vet att tio klubbar har slipat knivarna och de har varit riktigt förbannade sedan den dagen Modo plockade in Steen.
Men hur knivarna kommer att användas har jag som sagt ingen aning om, men att det är stressat läge hos Modo Hockey just nu, det råder det inget tvivel om.

Mer läsning

Annons