Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mmmmm...artin!

HELSINGFORS. Finsk segervittring och Hartwall Arena kokar.
Då vaknar Martin.
Tre supermål bar Sverige till nytt innebandy-guld och Olofsson står i centrum på nytt.
Makalöst, Martin.

Annons

Att en av svensk innebandys främsta omslagspojkar kommer från Örnsköldsvik har knappast någon missat. Och att han besitter en närmast ofattbar förmåga att ta fram det extra när det gäller, har vi lärt oss genom åren.
Men att bli VM-kung på tio minuter låter nästan osannolikt.
Men det var precis vad som inträffade i lördags inför drygt 13 000 åskådare i Helsingfors. Publiken lyfte hemmalaget till en jätteinsats och trots att svenskarna var vassare och förde spelet långa stunder var Finland med i matchen och nära segern.
När hemmanationens kanonback, Mikael Järvi, kvitterade i mitten av den tredje perioden var taket när att lyfta då åskådarna fick glädjefnatt. Suomi, Suomi, Suomi, överröstade allt i arenan där alla såg fram emot en gigantisk finsk VM-fest.

DÅ VAKNADE MARTIN
Då slog Martin Olofsson till.
Han vände bort finska backar och hittade rätt med ett vinkelskott. Han bröt ett finskt uppspel och skickade bollen i tom kasse - och han grundlurade målvakten när han på straff punkterade tillställningen.
Det var Olofssons show på slutet i futtiga tio minuter, men det räckte mer än väl för att bli den store matchhjälten och killen alla ville prata med efteråt. En roll han genom åren vant sig vid.
I VM-turneringen 1996 på hemmaplan blev han invald i All Star Team. 1998 i Prag och i Oslo 2000 fick han utmärkelsen värdefullaste spelare och i lördags ingick han på nytt i turneringens stjärnfemma.

BEHÅLLER HANDDUKEN
65 landskamper kan ingen i dagens landslag mäta sig med och trots att Martin vunnit i stort sett allt som går att vinna har han inga planer på att kasta in handduken.
Fyra VM-guld, SM-brons och SM-silver samt ett purfärskt schweiziskt mästerkapsguld får honom inte att tappa sugen på innebandy. Martin vill vinna mer, men erkänner att han nu är ganska trött:
Nu reser jag hem till Schweiz och i slutet av veckan bilar jag och Anna hem mot Örnsköldsvik. Det ska bli skönt att få vara hemma ett tag och tänka på annat än innebandy, sa hjälten långt efter slutsignalen, men fortfarande iförd matchkläder.
Han njöt i fulla drag. Precis som han gjort vid tre tidigare tillfällen då Sverige bevisat att Finland fortfarande har en bit kvar till sina arga konkurrenter.
Sverige är utan tvekan värdiga mästare i en VM-turnering som går till historien som en fantastik fest från början till slut. Den internationella konkurrensen är det naturligtvis lite så och så med, men det förtar inte intrycket den här gången.
Det blev en idrottsfest utöver det vanliga där det behövs speciella människor för att ett av gängen ska dra det längsta strået.
Vi har individuellt skickligare spelare som kan prestera det extra när det verkligen behövs, sa förbundskaptenen Peter Kokocha i en förklaring till VM-guldet.
Han sa det inte rakt ut. Men han måste ha tänkt på Martin.

ULF EKLUND

Mer läsning

Annons