Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mattias Nilsson vann JVM-guld i skidskytte

Annons
Mattias Nilsson vann

JVM-guld i skidskytte

Här är längdskidåkaren som är bäst i skidskytte.

Bäst i hela världen dessutom.

19-årige Mattias Nilsson från GB-skolans längdskidgymnasium i Sollefteå, blev igår juniorvärldsmästare i skidskytte i Italien.

- En otroligt skön känsla, hälsar guldmedaljören per telefon från Italien.

Med tanke på Mattias fartresurser i spåret som längdskidåkare - sexa på JVM förra veckan i Tyskland (!) - så fanns det förhoppningar om en svensk medalj när JVM i skidskytte inleddes igår. Fast guld, njaee...

- Jag är också väldigt överraskad. Visst siktade jag emot pallen, inget snack om den saken, men att det skulle räcka hela vägen trodde jag inte.

Mattias gick ut tidigt i startfältet och hade därför inga fördelar av baktider, utan han fick köra sitt eget lopp så att säga.

- Det var två skjutningar, ett i liggande och ett i stående. Jag började med att missa ett skott i liggande.

I det andra skjutmomentet, tre kilometer före målgången, blev det också en miss.

- Det var för övrigt sista skottet jag missade i stående, så det kändes lite snöpligt. Men samtidigt fick jag också veta att jag låg ganska hyggligt till i fältet.

Mattias Nilsson sista tre kilometer av loppet gick snabbt. Väldigt snabbt och han förstod när han passerade mållinjen att det skulle kunna räcka ganska långt.

- Fast inte till guld, det trodde jag aldrig.

ï Det blev förstås en nervös väntan i målfållan efteråt?

- Inte alls, säger han och skrattar. Jag gick nämligen in på hotellrummet och bytte kläder. När jag kom ut en stund senare fick jag beskedet att jag vunnit tävlingen.

ï Vilken start på JVM för dig - kan vi hoppas på fler medaljer i kommande VM-lopp?

- Tre lopp är kvar. Jaktstart i morgon (läs idag), sedan distans och slutligen stafett. Jag kommer att köra alla tävlingarna, men jag törs inte lova fler medaljer.

- Fast hoppas kan man ju alltid.

ï Du är egentligen längdskidåkare men tar VM-guld i skidskytte. Är det dags att tänka om och satsa på skidskyttet i första hand framöver?

- Som junior går det bra att kombinera. Men jag tror att man måste prioritera som senior och en sådan här dag ligger väl skidskyttet närmast till hands.

På längdskidgymnasiet i Sollefteå delade de glädjen med Mattias Nilsson igår.

- Det är klart att vi är glada över Mattias VM-guld. En framgång inte bara för honom utan för hela skolan, sa Bengt Stattin, tränare vid längdskidgymnasiet.

Jonny Dahlgren

Mer läsning

Annons