Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mats Årjes bemöter backhopparnas kritik

Örnsköldsvik. 17 juni
avgörs det om Sverige har ett backhoppningslandslag.
Då ska Svenska Skidförbundet fastställa budgeten för kommande säsong.
– Jag hoppas att det är klart innan dess. Vi har inte gett upp hoppet om ett landslag, säger Mats Årjes, förbundsdirektör för Svenska Skidförbundet.

Annons

Förra veckan hade ÖA-sporten artiklar om backhoppningens dilemma. Bland annat var den förre förbundskaptenen, Åke Norman, mycket kritisk till förbundets syn på sporten.
Det är ett längdåkningsförbund som har inte har något intresse
eller visioner när det gäller backhoppningen i Sverige, sa Åke.
Mats Årjes:
Jag tog del av vad ledare i Friska Viljor tyckte och det var ju inget kul att läsa. Men det Norman sa om att förbundet är ett längdåkningsförbund var på gränsen till pinsamt. Jag skrattar åt det påståendet och jag har under åren förklarat för Norman hur det ligger till.
Vi jobbar lika mycket för alla tio grenar. Problemet för backhoppningen är att de förlitar sig för mycket till centrala medel. Vi ger lika mycket i bidrag till alla grenar. Det har till och med varit så att backhoppningen fått mer av kakan vissa år.

BEHÖVER EGNA SPONSORER
Årjes säger att förbundet inte
delar ut några pengar när landslag är ute och tränar och tävlar utomlands. Varje gren får själva skaffa fram sponsorer till det.
Backhoppningen har under många år haft det svårt att få egna sponsorer. Resultaten har tyvärr inte varit av den klass att företag stått i kö. Intresset och resultaten finns inte i dag. Det är bedrövligt att det är så, men än ska vi inte kasta yxan i sjön.
I slutet av april genomfördes ett planeringsmöte för vintersporter i Falun. Mats Årjes var själv på plats.
Under mötet framkom det att det inte fanns någon handlingsplan när det gäller backhoppningslandslaget. Brist på pengar är den stora
boven.
Verksamheten måste anpassas till verkligheten. Jag är den förste att beklaga att situationen är som den är för backhoppningen.
Årjes har jobbat som förbundsdirektör sedan 1998. Han säger sig brinna starkt för backhoppningen, som enligt honom är en av de största vintersporterna
Titta bara hur stor backhoppning är i Europa. Det är dessutom en perfekt TV-sport.
Har inte förbundet ett ansvar och skyldighet att hjälpa till?
Visst, men som jag tidigare sagt så har vi inga pengar till internationella tävlingar. Dessa ska tas från sponsorer.
Vad gör ni för att hjälpa till att skaffa fram sponsorer?
Vi letar sponsorer. Vår uppgift är att jobba för en utveckling för alla vintersporter. Men resurserna är få för backe och framgångarna uteblir. Det är en svår ekvation att få ihop.

LANDSLAG SKA FINNAS
Varför var situationen nästan detsamma under perioden då Sverige hade hoppare i världseliten, tänker i första hand på Boklöv som vann världscupen (1988/89), frågar sig Årjes.
Han hoppas att backhoppningen lyckas få fram de medel som krävs för att driva ett landslag. För utan ett landslag är det ingen mening att Kristoffer Jåfs och company fortsätter.
Man ska satsa på backe eftersom det är en olympisk gren. Jag ska ta del av synpunkterna från
ledare i Ö-vik till styrelsemötet den 17 juni.
Jåfs från Friska Viljor är landets bäste och han har till och med övervägt att byta landslag för att få bättre förutsättningar att utvecklas.
Målet är att vi ska göra allt och lite till för att vi ska ha ett backhoppningslandslag kommande vinter, säger Mats Årjes.

SÖREN HÄGGKVIST

Mer läsning

Annons