Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyckad orienteringshelg i Nordanås – ”Utmanande och inte allt för enkelt”

Under helgen har det varit full fart i skogarna i Nordanås när Örnskölsviks orienteringsklubb och Skogslöparna tillsammans arrangerade den årliga tvådagarstävlingen.

Annons

Söndagsförmiddagen bjöd på solsken och lagom varmt – det perfekta orienteringsvädret om du frågar Torgny Näslund och Jan Isaksson som tillsammansmed sin klubb Skogslöparna arrangerade söndagens tävling, Skogslöparnas Nordiska, uppe i Nordanås.

– Ja, det är vi som ser till att allt blir gjort och att det finns folk på alla positioner, från startgrupper till själva tävlingen, säger Jan och berättar vidare om upplägget kring helgens tvådagarstävling.

– Det är ett samarbete med ÖOK (Örnsköldsviks orienteringsklubb) så de hade ansvaret för tävlingen under lördagen och vi ansvarar för den idag söndag. Upplägget är att vi tillsammans organiserar denna tvådagarstävling och det innebär att vi har gemensamma träffar inför där vi planerar och så hjälps vi åt att bygga upp arenan under torsdagskvällen, berättar Jan och Torgny fyller i.

– Vi har samma målområde men olika banor. Vi har gjort detta tillsammans nu i 12 år och det fungerar jättebra!

Under lördagen hade man, vädret till trots, 258 starter och söndagens siffra landade på 215. Förutom att Örnsköldsviks alla orienteringsklubbar fanns representerade (Sidensjö, Husum och Nolaskogsarna samt arrangörsklubbarna) fanns det även startande från andra städer. Helgens tävling var dessutom öppen, vilket innebär att det fanns möjlighet att anmäla sig direkt på plats.

Man kunde med andra ord vakna idag, se solen och då bestämmasig för att springa?

– Ja precis, det är mycket så vilket har gjort att de öppnabanorna har ökat varje år. Är det bra väder så är det fler som kommer, regnar det brukar fler stanna hemma, säger Jan och Torgny fortsätter:

– Men det lustiga med vädret är att när man själv springer vill man till en början inte bli blöt men när man väl har startat – då spelardet ingen roll längre. Man märker inte ens att det regnar när man väl är inne i tävlingen och ”bubblan”.

Med helgens tävlingar, och många innan dess, i bagaget finns det mycket erfarenhet hos arrangörsklubbarna – och man har med tiden även jobbat upp ett gott rykte. Det har i sin tur lett till att man får förtroendet att 2018 arrangera O-ringen, världens största orienteringsäventyr,igen.

– Vi har ett gott rykte, absolut. Vi är duktiga på attarrangera och det är väl kanske mycket därför som vi fått O-ringen om två år. Vi vet att vi kan, menar Jan och Torgny fyller i.

– Ja, vi skulle nog kunnat ha 1500 tävlande här idag, och det hade ändå fungerat lika bra.

Vad tänker ni på när ni planerar och arrangerar en tävling?

– Jag tror att banläggarna är jätteviktiga, just att det blir bra banor och med bra banor menar jag att det är utmanande och inte förenkla, säger Jan och fortsätter.

– Vi arrangerar många tävlingar, ungefär 3-4 om året, så man får ju rutin på det och vad folk vill ha. Sen vilka som kan vad och vilka som gör sig bäst på olika positioner.

– Man måste agera som att det är en stor tävling, även omdet är en liten tävling. Gör man det blir ryktet gott, flikar Torgny in.

Om man är intresserad av att börja med orientering berättarTorgny och Jan att det finns lite olika sätt att gå tillväga på. Dels kan man söka sig till någon av de olika klubbarnas ungdomsverksamhet och om man är lite äldre erbjuds det även utbildningsgrupper där man kan testa på att springa banor för nybörjare.

Varför ska man börja med orientering?

– Dels för att vi har en fantastisk gemenskap i denna orienterarfamilj, men också för att det är en idrott man kan hålla på med från det att man börjar gå tills man är 80 +. Det finns inga begränsningar och det är en idrott man kan utövaunder hela sitt liv efter förmåga, säger Torgny.

Är du nyfiken på hur det gick uppe i Nordanås i helgen kan du titta in på följande länkar för att se fullständiga resultatlistor:

Lördag – Bussbyloppet

Söndag – Skogslöparnas Nordiska

Söndagens tävlingsledare Jan Isaksson och Torgny Näslund från Skogslöparna

Mer läsning

Annons