Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Luleå – 203 dagar efter Renberg

I dag kommer Luleå till Örnsköldsvik.
Närmare bestämt ett hockeylag till Kempehallen. Klubben som inte hämtat sig efter turerna kring Mikael Renbergs avhopp den 23 juni förra året.
ÖA-sporten har, ett drygt halvår senare, tagit temperaturen på en omtumlad förening och dess anhängare.

Annons

När vi når Sture på mobiltelefonen, i bilen upp till Norrbotten, frågar vi lite skämtsamt om klubben säljer några Renberg-tröjor.
Sture skrattar och svarar:
Om det finns några kvar så är de billiga.

NÄMNER INGA SUMMOR
Stora summor pengar pumpades in. Återkomsten blev en succé. Mikael Renberg fick det bästa kontraktet en hockeyspelare i Sverige någonsin fått framför sina ögon. Det har nämnts summor som tio miljoner kronor på fem år.
Jag vill inte kommentera några siffror, säger Sture när vi pratas vid under den första periodpausen mellan Luleå och Modo.
Kontraktet med Renberg var tecknat på 1+4 år. Han hade alltså rätt att bryta det efter första året.
Micke sa att han skulle avsluta karriären i Luleå. Det kan ske mycket under fem år, men vi var hoppfulla att Renberg skulle bli klubben trogen. Han sa att om det skulle bli aktuellt att byta klubb skulle det kanske bli i Europa, men inte NHL.

GLÖMMER INTE SOMMAREN
Sture minns säsongen 2000/01 med glädje och stolthet. Han hade själv medverkat till att få hem en stjärna av stora mått.
Han lyckades ju fantastiskt bra första säsongen. Han blev hela Sveriges hockeyidol.
Mikael Renberg tilldelades Guldpucken årets bäste elitseriespelare och framgångarna fick naturligtvis fart på NHL-klubbarna.
Förra sommaren, en mycket hektisk sådan, kommer Sture Karlsson aldrig att glömma. Han och hela klubben slets mellan hopp och förtvivlan. Vilket beslut skulle Mikael Renberg fatta?
Jag tyckte synd om honom, för hans vånda. Men bara han kunde ta det beslutet.
Sture minns som om det vore i går när han fick ett telefonsamtal på midsommarnatten.
Jag hade åkt ut med båten tidigare på dagen. Solen sken, det var en underbar dag. Micke sa på kvällen att han var 99 procent säker på att han skulle bli kvar i Luleå.
Vid tvåtiden på natten ringde en journalist och sa att Renberg hade gjort klart med Toronto.
Väntar på motparten
Men Sture Karlsson är inte bitter på Renberg:
Visst, vi hade satsat mycket pengar, men allt som vi har lagt ut har han gjort sig förtjänt av. Han kom hem och frälste laget. Vi mår inte illa en sekund av de pengar som vi lagt ut på honom. Det enda som jag tycker är synd var att det drog ut på tiden.
Men Renberg fanns ju bara en säsong hos er?
Hans kontrakt var skrivit så och det var inte mycket vi kunde göra åt det.
Nu är frågan om Luleå får några pengar över huvud taget från Mikael Renberg.
Vi har fullföljt allt och nu räknar vi med att motparten gör detsamma.
Sture är förtegen när vi frågar honom hur mycket pengar Luleå förväntar sig få av NHL-proffset.
Han har inte uppfyllt sin del i avtalet. Han ska ersätta föreningen med en summa, men jag vill inte säga med hur mycket. I dag ligger det på juristnivå. Bara Micke själv kan avsluta den här affären på ett smidigt sätt.
Vad har han sagt till er?
Jag vill inte prata om det.
Luleå Hockey har uppmärksammat att Renberg-affären sänkt humöret på många. Publiken har minskat med nästan 500 åskådare i snitt och det blev dessutom ett sponsortapp inför den här säsongen.

FÖRSTÅR BESVIKELSEN
I oktober tecknade elitklubbarna i Sverige ett nytt avtal med NHL som gäller fram till 2004.
Jag hoppas verkligen att vi kan gå samman och utforma det på ett annat sätt framöver, så att klubbarna får en del av kakan, fortsätter Sture Karlsson som förstår att fansen är besvikna på Mikael Renberg.
Men han är ändå välkommen tillbaka.

SÖREN HÄGGKVIST

Mer läsning

Annons