Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ludmila Engquist stängs av i två år

STOCKHOLM. Svenska Bob- och Rodelförbundet dömde i går Ludmila Engquist till två års avstängning för dopning.
Vid en presskonferens berättade ordföranden Hans Holmér att Engquists dopningsprov från 23 oktober visade spår av den anabola steroiden metandienone metaboliter.
– Vi betraktar nu det här fallet som avslutat, sade Holmér.

Annons

Det var den 23 oktober som Ludmila Engquist, i samband med träning i Hunderfossen i Lillehammer i Norge, genomgick dopningstestet. Provet analyserades sedan på Hormone Laboratory i Aker University Hospital och visade spår av den anabola steroiden.
I ett brev till bob- och rodelförbundet skriver Ludmila att hon i slutet av oktober tagit fem kapslar som innehållit anabola steroider, men att hon sedan kastat bort burken med de resterande kapslarna.
Jag känner inga tvivel till hennes berättelse. Jag tycker att det är bra att hon förklarat för oss hur mycket hon har stoppat i sig. Några fler frågor till henne har vi inte, sade Holmér.

KAN ÖVERKLAGA BESLUTET
Engquist är avstängd från och med 3 december 2001 till 3 december 2003. Hon har rätt att överklaga beslutet till Riksidrottsnämnden fram till den 27 december.
Bob- och rodelförbundet har inte haft någon personlig kontakt med Ludmila Engquist sedan hon den 4 november berättade att hon dopat sig. All kommunikation har skett via e-post.
Vi har inte lyckats få kontakt med henne. Men jag tycker inte att det är så konstigt att hon inte hört av sig direkt med tanke på att hon gått ut och sagt att hon inte mått så bra, sade Holmér, som inte ville ge sin personliga uppfattning om dopningsärendet.
Den vill jag inte ventilera här. Jag har som ordförande expedierat ett ärende.
Det dopningsdrabbade lilla idrottsförbundet känner ingen skuld till att Ludmila Engquist känt sig så pressad att hon därför tog dopningsmedel.
Vi har inte påverkat henne, det har inte behövts, sade Holmér.

TROR INTE SPORTEN DRABBAS
Det redan fattiga förbundet drabbades av sponsorsavhopp i samband med dopningsaffären, men Holmér säger att man försöker så gott man kan att stötta tjejerna som är kvar i projektet - och som är klart för OS i februari.
Han tror inte att dopningsfallet gör att det blir svårare att rekrytera fler till sporten.
Det är ändå svårt att rekrytera åkare eftersom vi inte har någon egen bana i Sverige och inte har haft några stora framgångar. (TT)

SPORTEN

Mer läsning

Annons