Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lekande lätt på isen

Örnsköldsvik. Ta klubbor, puckar och 150 åtta- och nio åringar från hela Örnsköldsvik. Stoppa sedan in alla med tränare och allt i en ishall och skaka om ordentligt. Ta sedan bort all taktik, alla petningar all prestationsångest och släpp sedan pucken.
Det är det enkla receptet Modotränaren Mikael Nilsson tagit fram för framtidens ungdomshockey där leken och glädjen står i centrum.

Annons

Isen är fullkomligt packad med små hockeyspelare som åker runt, småbråkar och drattar på ändan. Klockan är halv tolv på lördagsförmiddagen och i Modohallen bubblar det av liv och rörelse.
Lite här och var står ungdomstränare från Örnsköldsvik och småpratar i vimlet av klubbor och gallerhjälmar. Det råder en trivsam stämning i den råkalla ishallen även fast våren knackar på med och sol och värme utanför.
Mikael Nilsson beskriver sin idé som en produkt av en ungdomsidrott där resultatfixeringen ofta hämmar de unga spelarnas utveckling.
Jag vill försöka öppna ögonen på föräldrar och ledare och få dem att se att de här ungarnas idrottande inte handlar om hur det går eller vad som står på bröstet, säger han.
Mikael poängterar sedan hur viktigt det är att ungdomar från olika lag lär känna varandra.
De kommer att möta varandra på isen i fem till åtta år framåt. Jag tycker det är jätteviktigt att de tidigt får lära känna varandra som kompisar och inte bara som motståndare.
Den här lördagsförmiddagen är den första som klubbarna träffas och leker hockey, men med tanke på den positiva responsen tror Mikael att det säkert blir en fortsättning.

LYSSNA OCH LÄR
Tanken är att det inte bara är de unga ishockeyspelarna som ska få en chans att kära känna varandra. Mikael menar att det lika mycket är en möjlighet för klubbarnas olika ungdomstränare att träffas och ta lärdom av varandra.
Det är viktigt att vi i hela kommunen får en likartad syn på vilka regler som gäller för ungdomsidrotten både på och utanför rinken.
Vi måste fortsätta att poängtera att ishockey är en lagidrott och inte lyfta fram spelare eller låta vissa barn spela mer bara för att de är bättre, menar han.
Mikael tror att barnen i många fall sätter den största pressen på sig själva och inte behöver mer i form av resultatnojjiga ungdomstränare.
Mats Jonsson, ungdomstränare i ÖSK, håller med och tror att orsaken till att den här sortens satsningar ens behövs är att media och tävlingsinriktade föräldrar gör att unga hockeyspelare vill bli stora för fort och glömmer bort att leka ishockey.
När den högljudda gruppbilden till ÖA tagits kommer så ismaskinen fram och gör hallen klar för eftermiddagens spel. Klubbarnas olika ungdomslag har blandats om ordentligt och de nya lagen heter istället Tampa Bay, San Jose, och Colorado.
Den första matchen är det ganska tyst på avbytarbänkarna men snart kommer snacket igång bland nya kompisar och bekanta.
Joakim Olofsson som spelar i Pittsburgh tycker inte att det viktigaste är att vinna utan att få spela mycket och ha roligt.
Sofia Nordin, sju år från Husum, visste inte riktigt vilket lag hon spelade i, men menade å andra sidan att det var roligast att göra mål och att hon nog hade gjort en tio stycken. Gösta Westling

SPORTEN

Mer läsning

Annons