Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maja vann Sverigecupen i Sollefteå

/

Maja Hagström, Anundsjö IF fick till en fullträff och vann sprinten i damer 15 när den fjärde deltävlingen av Sverigecupen i Skidskytte avgjordes under lördagen.
– Det var roligt, jag har haft det lite motigt tidigare i vinter men idag sköt jag bra och kände mig lätt i åkningen, sa Maja.

Annons

Anundsjötjejen som gjorde en bra fjolårssäsong med ett par pallplatser som toppar har haft det tuffare i upptakten av den här säsongen med resultaten 5:a, 6:a och 5:a i de tre första tävlingarna.

– I Östersund åkte jag fel i den första tävlingen och i den andra sköt jag ett skott på fel tavla så det blev tidstillägg och då rasade jag ned i resultatlistan.

Men i lördags på Hallstaberget strulade det ingenting och med nio av tio träffar i skyttet och pigg skidåkning kunde ingen av de övriga i startfältet rå på henne.

– Jag bommade det första skottet i andra skjutningen och det känns som jag stressade iväg det skottet, jag skulle ha lugnat ned mig lite till. Men annars är jag jättenöjd.

Maja tränar fyra dagar i veckan tillsammans med sin äldre syster Frida, till det så kommer det tävlingar mest varenda helg.

Segern i helgen innebär att Maja skuttade upp i den totala cupen och hon kan faktiskt med bra resultat i Torsby och Sundsvall var med och slåss om totalsegern.

En annan ung åkare som gjorde det bra i sprinten var Wilhelm Korpela från I21. Efter något knackigt skytte, fem bom, blev det till sist ändå en tredje plats i H13 trots att han är flera år yngre än sina medtävlare, fjärde raka pallplatsen i Sverigecupen för övrigt.

– Jag skulle ha skruvat tre hack till höger på sista skjutningen men jag glömde bort det och bommade tre skott, sa Wilhelm som dock åkte riktigt fort i spåret och gjorde skäl för smeknamnet Ville Vessla.

Överhuvudtaget var det kul att se alla unga skidskyttar som tävlade och många får ses som stora framtidslöften.

– Det finns idag drygt 200 licenserade skidskyttar i landet men förbundet siktar nu att fördubbla antalet, berättade I 21:s eldsjäl Hans Naucler.

På damsidan skriker förstås sporten efter ett nytt affischnamn. Magdalena Forsberg, Anna-Karin Zidek och Helena Ekholm har lämnat ett tomrum efter sig. På herrsidan ser det bättre ut men både Björn Ferry och Karl-Johan Bergman ser slutet på sina karriärer och även här behövs det nya förmågor som kliver fram.

– För sporten är det oerhört viktigt att vi får fram stjärnor, det ökar intresset, menar Naucler.

En som kan bli bra vad det lider är Sebastian Samuelsson från I 21. Han vinner ofta och dessutom med stor marginal. Målsättningen är dessutom given.

– Det är att vinna JSM nästa år och dessutom göra bra ifrån mig i JVM så småningom.

Problemet är att Sebastian gillar vanlig längdåkning med och har ännu inte bestämt vad han ska satsa på.

– Jag ska in på skidgymnasiet men om det blir längd eller skidskytte ska jag ta beslut om i början av nästa år.

Mer läsning

Annons