Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landslagsåkarnafirade med tårtkalas

Annons
Landslagsåkarna

firade med tårtkalas

Igår firades det med tårta på skidgymnasiet i Sollefteå.

Tacka för det nu när inte mindre än åtta av eleverna blivit uttagna i JVM-truppen och till en Juniorlandskamp.

- Det här är så nära en jackpot vi överhuvudtaget kan komma, konstaterade glada ledare på längdskidgymnasiet, Bengt Stattin, Tony Gustafsson och Per-Ola Andersson.

Med så här många elever i blågult är Sollefteås längdskidgymnasium bäst av alla i hela landet. I alla fall den här gången.

- Jag tycker att det här är ett bra kvitto på vår verksamhet och dit räknas inte bara vi ledare och elever, utan all personal här på skolan och även kommunen, ska känna sig delaktiga i den här framgången, fortsatte Bengt Stattin.

Det var efter helgens andra deltävling i Rossignol Cup i Zinkgruvan som landslagstrupperna offentliggjordes. Trupper som alltså domineras av elever från GB-skolan i Sollefteå.

- Bra tränare och träningsförhållanden här i Sollefteå är självklart en stor del av förklaringarna till de här framgångarna, förklarar skolans landslagsåkare.

De som blev uttagen till JVM och får åka till Schonach i Tyskland 21-27 januari är Fredrik Byström, Magnus Jonsson och Anna Byström, samtliga Sollefteå Skidklubb, Mattias Nilsson, Östersund, Britta Norgren, Stockvik och Johanna Ojala, Bergeforsen.

Dessutom blev ytterligare två elever uttagna till en juniorlandskamp i Steinkjer, Norge, 25-27 januari och de är Fredrik Uusitalo, Sollefteå SK och Petter Berggrund, Myssjö/Oviken.

- Nu kan vi bara hoppas att vi får vara friska, skadefria och att vi kan träna i den utsträckning vi vill fram till tävlingarna. Sedan ska vi naturligtvis göra vårt bästa i både JVM och i landskampen.

För skidgymnasiet i Sollefteå är det här speciellt kul med tanke på att så gott som hela fjolårssäsongen blev förstörd för många elever.

- Skidåkare är särskilt känsliga för infektioner och ifjol drabbades vi i stort sett hela vintern. Jag har i alla fall under mina år här på skolan aldrig varit med om maken, berättar Bengt Stattin.

Men den här säsongen har varit betydligt positivare ur den aspekten - Bengt Stattin igen.

- Det handlar inte bara om att man har bra skidåkare, utan för att få en framgång som denna krävs det en väldig massa tur med framför allt sjukdomar och skador.

- Så här långt den här säsongen har i stort sett allt gått oss i händerna och det är vi givetvis glada över. Hoppas det håller i sig framöver också.

För just de här landslagsåkarna väntar en viktig period före JVM och landskampen. Nu gäller det att hitta ett bra upplägg med träning, kost och så vidare de närmaste veckorna, för att till slut försöka pricka in en formtopp under själva tävlingarna.

- Det är viktigt med sömn, att de äter riktigt, dricker mycket och tränar rätt. Men allt det där vet eleverna redan, så det är inga problem.

På frågan varför Sollefteås skidgymnasium lyckats så bra under åren svarar Bengt:

- Återigen poängterar jag helheten. Vi har helt enkelt hittat ett bra koncept som all personal här på skolan bidrar till.

- Sedan har vi sommarskidskolan varje år som betyder mycket för Sollefteå och skidgymnasiet. Här får ungdomarna chansen att under en vecka lära känna oss, staden och skolan. Jag uppskattar att 75 procent av de ungdomarna söker till oss senare.

Jonny Dahlgren

Mer läsning

Annons