Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läget i fotbollsfyran

Örnsköldsvik. Vi har tagit pulsen på Ö-vikslagen i fotbollens division IV.
I år är de sex till antalet. Det vill säga halva serien.
Med tanke på det är fyran intressant. Förhoppningsvis kan något av lagen ta steget upp i trean som Anundsjö gjorde i fjol.

Annons

Hägglunds och Domsjö har de största chanserna till en framskjuten placering. Nykomlingen Björna och Moliden får slåss om nytt kontrakt. Sidensjö, som vann femman förra säsongen, kan bli en obehaglig överraskning för många lag. Västra, Frånö och Sollefteå är toppar bland söderlagen.

Björna
Laget har åkt upp och ner mellan fyran och femman under många år.
Som det är i år hade vi hellre varit kvar i femman, säger tränaren Fredrik Ulander.
Björna har tappat halva förstauppställningen från i fjol. Bland annat Stefan Olofsson pappan i laget.
Vi har inte fått några nya, utan plockat underfrån från fjolårets P 15-lag. Vi har ett ungt lag, men vi ska försöka göra det bästa av situationen.
Fredrik och brorsan Ulrik som blir spelande tränare har dock en stor trupp. Över 30 man är på träningarna.
Vi måste ge de unga spelarna en chans att utvecklas. Det skulle inte vara så hemskt om vi skulle åka ur, för det är vi ju vana vid, säger Fredrik och skrattar.
Björna började träna den här månaden två gånger i veckan. Inomhusträning och kondition ute. I februari ökar man på med en dag.

Domsjö
Har som bekant fått en ny tränare i förre FV-spelaren Martin Wallin. Han kommer att få hjälp av Erik Nordin och Patrik Söderqvist.
Både Martin och Erik kommer att spela också. Vi ser det inte som några bekymmer, säger Per Sundström, ordförande i Domsjös fotbollssektion.
När hade Domsjö en spelande tränare senast?
Det var Lasse Nordin för 30 år sedan.
Domsjö var med och nosade på toppen i fjol.
Vi ville behålla truppen och vi har lyckats bra med det, berättar Sundström.
Mats Falck är tillbaka i Domsjö. Han gjorde en säsong för några år sedan, då han var utlånad från FV. Mats var tillbaka i moderklubben Gottne i fjol. Mats är bra med boll och teknisk, säger Per.
Målvakten Mattias Bjurestam är tillbaka. Rutinerade backen Kenneth Norgren gör också comeback.

Friska Viljor lag 2
Sten Rehnstrand (bilden) tränar ett lag i fyran igen. Han höll på att ta upp Hägglunds till trean för några år sedan.
Nu får jag nöjet att träna killar som har bra inställning. Många går på fotbollsgymnasiet i Ö-vik, säger Sten.
Han efterträder bröderna Mats och Ulf Öhlund samt Stefan Forsberg i FV 2.
Föreningen har som mål att inom tre år få fram division II-spelare. Det finns många duktiga i det här laget. Tekniskt begåvade, men de har ännu inte kraften och styrkan. Därför är det bra att de får spela i division IV.
Sten har tränat FV/Arnäs pojkallsvenska lag under två år. De flesta från det gänget samt stommen från fjolårets division IV- och VI-lag lirar i fyran i år.
Vi tränar minst fem kvällar i veckan och vi har gjort det sedan november. Hittills har vi tränat teknik inomhus. I februari går vi ut på spillvärmeplan.

Hägglunds
Alberto Jönsson har kommit hem.
Han kommer att betyda mycket, säger tränaren Dick Näslund.
Efter några säsonger med FV i tvåan ville Alberto ha mer tid över till jobbet. Han valde därför att gå till moderklubben.
Hägglunds tränar tre pass i veckan ökar till fyra i februari. Träningen sattes igång 1 november. Dick Näslund får Janne Wiklund vid sin sida. Janne har haft huvudansvaret i Hägglunds tidigare.
En perfekt lösning. Nu kan vi jobba mer med detaljer. Organisationsmässigt är det väldigt bra i föreningen, förklarar Dick.
Förutom Alberto är Christoffer Westin ny i laget. Han har rutin från spel i trean med Arnäs. Han var i FV 2 i fjol.
Att Dick Näslund har många tekniska spelare syns på resultaten i inomhusspelet. Laget vann DM i helgen (se annan artikel).

Moliden
Nu ser det inte överdrivet bra ut. Vi har tappat Sefo Osmani till Anundsjö, ett stort avbräck för oss. Dessutom har vi inte fått några tider på spillvärme i mars, säger tränaren B-O Månsson.
Han har precis som i fjol en liten trupp att jobba med. När dessutom viktiga kuggar som Rickard Grundin och Jonny Backman är långtidsskadade förstår man att Månsson är orolig.
Men jag är i alla fall nöjd med att vi har tre målvakter. Vi har fått Patrik Dahlberg som stått lite i Mellansel och varit i Moliden tidigare. Fredrik Hägglöf och 16-årige Oskar Hallin är de andra målvakterna.
Långe Oskar kan enligt Månsson bli hur bra som helst.
Två nya utespelare. Henrik Nordeman, som spelat med Arnäs tidigare. Han jobbar utomlands nu och kommer hem i månadsskiftet mars/april. Alexander Johansson gör comenback.

Sidensjö
Laget vann femman i överlägsen stil i fjol.
Det gick över förväntan, säger tränaren Peter Sundberg som inlett sitt andra år i klubben.
Senast Sidensjö spelade i fyran var 1997. Det blev bara en säsong. Risken är väldigt liten att historien upprepar sig.
Leif Östman är ny från Nätra. Peter hoppas att man får klart med ytterligare fyra spelare inom kort. En av dem är Jonny Näsström som spelade med Anundsjö i fjol. Jonny har Sidensjö som sin moderklubb.
Jag har många spelare att välja på. 25-30 stycken är mycket för att vara en landsortsklubb.
Men Peter är långt ifrån nöjd med träningsmöjligheterna.
Vi kör styrka i Sidensjö på måndagar. Löpning onsdag och fredagar är vi inomhus i Köpmanholmen. Om två veckor börjar vi träna på spillvärmeplan, men vi har bara fått en tid i veckan.

SÖREN HÄGGKVIST

Mer läsning

Annons