Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lag Edin har guld i blick

Annons

Ett av mina häftigaste och största idrottsminnen är när lag Anette Norberg bragdvann OS-guldet i curling i Vancouver för fyra år sedan.

Börjar nu inse att det kan bli lika häftigt här i Sotji nästa fredag.

Jag minns svenskornas glädje men jag glömmer heller aldrig Cheryl Bernards mentala kollaps, och det ger mig fortfarande rysningar av obehag när kanadensiskan är millimetrar från att bli nationalhelgon, bryter samman på stället och blir en av de största och ledsnaste förlorarna i OS-historien.

Hur som helst, det var en klassiker, en av många i OS-curlingens historia.

Nu är vi där, OS-curling, och jag älskar varje sekund jag får möjlighet att vara i hallen och följa lag Edin och lag Sigfridsson med bland andra Maria Prytz.

Jag sitter i en nästan fullsatt isbit, Ice Cube Arena, på OS-fältet i Sotji och ser sidensjösonen Niklas Edin spela curling i världsklass, den här gången mot Norge som man besegrar poängmässigtknappt men spelmässigt klart.

Med en förlust på de fem första omgångarna spelar Edin, Kraupp, Kjäll och Lindberg stabilt, sätter sig i respekt hos motståndarna och de flyger lite under radarn när det gäller svenska medaljdrömmar.

Dessutom ligger väldigt mycket fokus just nu på Kalla, Hellner, nya slopestylestjärnor och framförallt Tre Kronor och då hamnar curlingen lite i skymundan. Men vänta bara, i slutet av nästa vecka är det semifinaler och förhoppningsvis svenskar i finalspel och då kommer vi i det svenska drevet följa Sigfridssons och Edins med lupp.

Blir det så, och jag tror stenhårt på det scenariot, så kommer i alla fall Niklas Edin njuta av varje sekund. 29-åringen från Sidensjö är den perfekte curlingambassadören, han vet att varje sekund med media är viktig för sporten och han har ett tålamod som är oändligt när han står där och för femtielfte gången förklarar sportens alla termer för den som kliver in i den här världen vart fjärde år.

Dessutom har Niklas Edin skaffat sig massor av rutin sedan OS-debuten och fjärdeplatsen i Vancouver. Laget har blivit världsmästare sedan dess, han säger själv att han blivit en bättre taktiker och han tar varje chans att lyfta över favoritskapet på powerspelande Kanada och outsidern Kina.

Smart.

Sedan älskar jag säckpiporna i inmarschen till varje omgång lika mycket som jag har svårt för norrmännens byxor. Clowner har bättre dresscode.

hhh

Det Charlotte Kalla presterar just nu är så stort, så mäktigt att hon borde ha "Bäst när det gäller" som mellannamn. Eller "Världsklass" fungerar också.

hhh

Henrik Zetterberg har ont i ryggen och är ett stort frågetecken resten av turneringen. Det var det sista Pär Mårts & co. behövde.

Mer läsning

Annons