Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kungen av Skulebacken

Annons
Kungen av Skulebacken

Igår var Fredrik kungen av Skulebacken.

18-åringen från Östersund och Sollefteås skidgymnasium, Fredrik Kingstad, vann aningen sensationellt gårdagens JSM-störtlopp i Skule.

- Helt fantastiskt, tyckte en glad Fredrik som "bara" har SM-medalj som yngre junior i prissamlingen sedan tidigare.

Men det blev ingen sent firande igår kväll, utan det får vänta tills SM-tävlingarna är över efter helgen.

- Istället räknar jag med att Peder Häggling (tränaren på gymnasiet i Sollefteå) tar emot på måndagmorgon med en nybakad segertårta, log Fredrik.

Det var inte många som tippade att Fredrik Kingstad skulle kunna vara med och utmana om guldet. Särskilt inte med bakgrund av de resultat han hade med sig från genomåken dagarna före tävlingen.

18-28-36 är ingen rad som skrämmer konkurrenterna direkt.

- Ändå kändes det ganska hyfsat i åkningen. Men tydligen gick det inte tillräckligt fort för mig, konstaterade Fredrik.

Men Fredrik hade ändå förhoppningar om att åka in bland top-tio i Skule igår och redan i det första åket visade han med besked vilken kapacitet han egentligen har som utförsåkare.

- Jag åkte in som etta, fast räknade med att flera bakom mig skulle åka ännu snabbare.

En efter en skar mållinjen, men ingen med bättre tid än Fredrik Kingstad.

- Då började man hoppas, eller snarare drömma om en medalj och det är klart att det pirrade lite i magen när man stod vid starten inför det andra åket.

Fredrik Kingstad gjorde ett nytt bra åk. Inte det snabbaste, men det räckte ändå för att han skulle vinna guld. Med god marginal dessutom:

- Otroligt kul och en skön revansch efter missödet i samband med JVM i Italien. Då gjorde jag en ordentlig vurpa i målområdet i ett av genomåken och tvingades avstå från störtloppet.

- Inte särskilt muntert, om man säger så.

Men igår var det kul - störtkul i Skulebacken.

Det hade också Jessica Lindell/Vikarby, Huddinge, som av många betraktas som landet mest lovande fartåkare bland damjuniorerna. Jessica vann som väntat och tog sitt första JSM-guld på ångermanländsk mark - men säkert inte det sista.

- Mitt mål är i alla fall att vinna fler medaljer och helst guld. Men det blir tufft genom att jag tävlar mot många som är två år äldre än mig själv.

Huddingetjejen var SM-drottning förra året. Då blev det fyra guld och ett silver i bagaget hem från tävlingarna i Höglekardalen. Ett oslagbart facit, eller...?

- Det blir otroligt svårt.

Jessica var nöjd med sin insats igår. Inte helt perfekta åk, men ändå så bra att det räckte för att vara snabbast av alla.

- Och då kan man ju inte klaga direkt, avrundade hon med ett leende.

Det bjöds på perfekta förhållanden i Skulebacken igår och arrangörerna såg till att allt flöt perfekt. Det lovar gott inför SM-tävlingarna som fortsätter idag med Super G.

Jonny Dahlgren

jonny.dahlgren@tidningen.to

Mer läsning

Annons