Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Alla sagor har inte ett lyckligt slut ...

Annons

Alla sagor har ett slut, och tyvärr är inte alla slut lyckliga.

Karol Krizan kom som den fula ankungen för fyra säsonger sedan, han räddade inte en puck på försäsongen och dåvarande tränaren Harald Lückner var snabb med att uttala Michal Zajkowski som förstemålvakt. Sedan gick Zajkowski sönder efter en match och resten är, som man säger, historia. I mina ögon är Karol Krizan Modo Hockeys bäste målvakt genom tiderna, enbart baserat på vad han presterat på de tre första säsongerna i klubben.

Karol Krizan gjorde en makalös första säsong, han blev guldhjälte det andra året och var bra även förra säsongen. I vinter har han varit svajig bakom ett ännu svajigare försvar och humöret har gått från uselt till ännu sämre. Till slut blev situationen ohållbar för båda parter.

Enligt Modo Hockeys sportchef Erik Holmberg har Krizan gjort sig omöjlig i föreningen och han har kört sitt eget race. Är det så är går det inte att ifrågasätta Modos beslut. Ingen är större än laget, även om Krizan har varit en extremt viktig kugge. För att vara ett internt problem i Modo Hockey är Erik Holmbergs ord väldigt tuffa, och omdömet "gjort sig omöjlig i föreningen", ja då har det gått, riktigt, riktigt långt.

Du får vara hur mycket bohem, hjälte eller ikon som helst, men ishockey är ett lagspel och Karol Krizan har tydligen verkat utanför lagets ramar och regler, och då spelar det ingen roll hur viktigt du är. Tydligen stal han energi av gruppen, och eftersom Krizan inte vill något hellre än att flytta så är det här en bra lösning.

Däremot känns det som ett frågetecken att Modo nu satsar på Michal Zajkowski och Niklas Svedberg som målvaktspar, men jag tror att det är uttalande för att ge målvaktsduon allt tänkbart stöd samtidigt som Holmberg letar efter en etablerad förstemålvakt.

Skulle det inte vara så tycker jag att klubbledningen spelar högt. "Zacke" är väl värd en fair chans, men tar han den? Han har hoppat in när Krizan tröttnat och han har gjort sitt jobb, men jag är tveksam att han håller som uttalad etta under en lång rad av matcher.

Och Niklas Svedberg, hur ska han klara sig? Jag har inte en aning eftersom jag inte sett honom (det har i och för sig ingen annan heller) i elitserien, men han har varit fantastisk i juniorserien och tydligen lika bra i allsvenska Huddinge. Men kan han göra en Jakob Markström (som kastades in i krislaget Brynäs förra säsongen) och rädda sitt lag? Det är en tuff uppgift.

Men vem vet – nästa kapitel i Modo Hockeys målvaktshistoria kanske får ett lyckligt slut.

Mer läsning

Annons