Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunalrådet om Modos ansökan om stöd: "Har svårt att se en lösning där kommunen inte är med"

Förlängda avtal, driftbidrag, amorteringsfrihet och sänkta räntor. Det är Modos nya önskemål för att bedriva en fungerande verksamhet i framtiden.

Annons

TV-klippet: Experterna om Modos agerande: "Var bara en tidsfråga om när".

Redan när Modo Hockey åkte ur SHL i våras stod det klart att det skulle innebära svårigheter för den redan ansträngda ekonomin.

I den konsekvensanalys som nu gjorts, konstaterar Modo Hockey att "det är svårt att få ihop verksamheten och skapa ett positivt resultat som gör det möjilgt att driva verksamheten vidare och samtidigt klara amorteringarna på långfristiga skulder".

Läs också: Kommunens pengar en ödesfråga för Modo: "Ett exceptionellt läge"

För att klara verksamheten beräknar Modo att det behövs ett tillskott om knappt 12 miljoner om året, att lägga till de drygt 15 miljoner som klubben får i dag.

Nu har föreningen vänt sig till Örnsköldsviks kommun för att få mer stöd.

De ansöker om:

► Förlängning av nuvarande avtal om drygt 15 miljoner till 2041 (löper i dagsläget till 2023), för att kunna förhandla ner amorteringstakten med andra kreditgivare. Den totala summan för avtalen, utslaget på de 18 åren mellan 2023 och 2041, blir 279 miljoner kronor.

► Nytt driftstöd på 11,8 miljoner kronor per år (under cirka tre års tid).

► Amorteringsfrihet för lån till Evenemangsarenan i Örnsköldsvik och Modo Hockey på totalt 2,5 miljoner kronor (under cirka tre årstid).

► Sänkta räntor på lånen till Modo Hockey och Evenemangsarenan i Örnsköldsvik AB.

Läs hela ansökan här.

Kommunalråd Glenn Nordlund (S) har inte den politiska majoritetens inställning klar ännu:

– Vi har inte diskuterat ärendet i grunden inom partiet ännu, men vi vill hitta ett brett politiskt stöd för att kunna lösa den här frågan, säger han.

– Att Modo Hockey behöver ett utökat stöd kommer inte som någon överraskning, de har hamnat i ett nytt läge. Jag minns vid bygget av arenan, att den största risken var att vi inte skulle ha ett lag i högsta serien. Nu är det så.

Glenn Nordlund (S) vill ha en bred politisk majoritet när kommunfullmäktige ska besluta om framtida stöd till Modo Hockey.

Vid bokslutet den 30 april gjorde Modos koncernbolag ett resultat på minus 3,8 miljoner.

Modo Hockeys egen bedömning är att intäkterna kommer att minska med 48 miljoner kronor under kommande säsong. Främst är det reklam- och biljettintäkter som kommer att påverkas.

Neddragningar bland personal har redan genomförts, men ytterligare besparingar beräknas vara nödvändiga på personalsidan. Dagens personalkostnad på 85 miljoner beräknas sjunka till knappt 49 miljoner nästa år – sedan ned till 38 miljoner 2019, förutsatt att herrlaget inte går upp i SHL.

– Enligt konsekvensbeskrivningen gör Modo Hockey en hel del själva för att sänka kostnaderna. Och det blir väldigt svårt att hitta en annan finansiering för arenan om Modo inte är kvar i SHL, säger Glenn Nordlund.

I ansökan till kommunen understryker Modo Hockey att en förutsättning för att de ska fortsätta driva arenan, är att den inte belastar den övriga verksamheten.

– Nu måste vi se vad kommunen kan och får göra, hur vi kan stödja utan att göra fel. Jag har svårt att se en lösning där kommunen inte är med, säger Glenn Nordlund.

– Långsiktigt handlar det om att vi vill se att det spelas SHL-hockey i arenan, men då är det viktigt att samarbetena mellan klubbar i kommunen och regionen stärks ytterligare. Det kommer vara svårt att producera egna spelare om det inte finns ett samarbete för ungdomsverksamheten.

Tisdag den 23 augusti kommer frågan upp i kommunstyrelsens arbetsutskott, endera som ett berett ärende eller som informationspunkt. Ett beslut kring hur framtida stöd till Modo Hockey ska se ut, kommer troligtvis att fattas vid kommunfullmäktige i september.

Ledare, Anders Rönmark: Leksands skattebetalare bär så klart skulden för Modos trassliga ekonomi

Krönika, Pelle Hägglund: Hägglund: Bara en tidsfråga innan kommunen erbjuds arenanycklarna

Mer läsning