Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klart Harald ska ha en fotbollsplan

GOTTNE. Gottne IF fyller 70 i år. Klubben hade länge funderingar på att renovera den gamla fotbollsplanen i byn och i fjol gjordes det slag i saken. På söndag invigs den ”nya” planen, Haraldsängen, som döpts efter legenden Harald Östman, som varit aktiv i föreningen sedan den bildades, 1932.

Annons

Harald Östman är Gottne IF personifierad. Född 1913 har han varit med sedan 20talet och deltog själv i den första matchen som spelades i Gottne och minns det som om det var igår.
Jag var elva år. Vi spelade mot Moliden, på en plats där det tidigare varit en skjutbana. Matchen slutade 00 och jag minns att Moliden fick en straff som de missade.
Skillnaden mellan dagens fina gräsplan och skjutbanan på 20talet är väldigt stor.
Underlaget var mest grus och sten, men det brydde man sig inte om då utan man satte bara upp två pålar, spikade dit en ribba och sedan spelade man fotboll, eller sparkade boll, som det hette på den tiden.
Harald får nu alltså en fotbollsplan uppkallad efter sig, men det är inte bara lokalt som han uppmärksammats.
Jag har fått medalj från Svenska Fotbollsförbundet också, säger Harald och visar medaljen som sitter på bröstfickan.

FICK MEDALJ AV JOHANSSON
Den fick jag av Lennart Johansson. Jag har även fått en medalj av Riksidrottsförbundet. Det var Prins Bertil som delade ut den, men jag var sjuk vid det tillfället och kunde inte komma.
Få personer har sett lika mycket fotboll som Harald och han menar att skillnaden mellan fotboll idag och fotboll förr i tiden är väldigt stor. Men han är inte riktigt säker på att fotbollen är roligare idag.
Idag är fotbollen så kvick. Spelarna hinner inte hålla i bollen och göra någonting. Förr i tiden kunde man hålla i bollen längre och jag tror att spelarna då hade bättre blick för det.
Sedan så ser man ju mer fotboll i dag. Det går bra matcher hela tiden på TV och man blir nog mer kräsen då och nervärderar sina egna spelare. Förr i tiden hade man inget att jämföra med.
Skillnader finns inte bara på fotbollsplanen, utan även utanför. Harald berömmer dagens lokalbefolkning.
Det är en väldig skillnad nu, sammanhållningen är mycket bättre idag. Till exempel var alla kristna emot fotboll förr i tiden - idag är alla för. Pingstpastorn har till och med spelat här.

STOR UPPSLUTNING
När Gottne IF arrangerar någonting är det alltid bra uppslutning. Alla är alltid vänliga och ställer upp om klubben behöver någon hjälp.
Ett exempel på det är när klubbstugan byggdes i början på 90talet. Klubben behövde inte låna några pengar alls, utan fick all hjälp från lokalbefolkningen.
Alla fyra byarna här runt omkring skänkte något till stugan. Vi fick ett bostadshus som använts av handikappade i Mellansel och tänkte först ha det som klubbstuga. Men det var lite för dåligt, så vi sålde ut delar av huset och fick ihop pengar, säger Harald Östman.

INTE LÅNAT EN KRONA
Det är bra att kunna bygga något sådant utan ett lånat öre. Det hade aldrig gått i ett större samhälle, menar Harald.
Haraldsängen kommer att ha betydelse för Gottne, menar Staffan Quist, som är en av personerna i föreningen som ligger bakom det hela.
Planen är väldigt viktig. Föreningen håller ihop bygden, menar Quist.
Under söndagens invigning av planen kommer det hända mycket på Gottne IP. Bland annat kommer en straffsparksläggning genomföras, där såväl gamla som unga deltar.
Vi har sparat gamla fotbollströjor, så spelarna kommer att använda tröjor från den tid de spelade. Exempelvis kommer spelare från 30talet använda tröjor från 30talet, säger Quist.

SITTER SOM KORVSKINN
Men de kommer nog sitta som korvskinn (skratt).
En jippomatch kommer även att spelas, mellan dagens Alag i Gottne och före detta gottnespelare.
Fyra spelare från Friska Viljor är fostrade i Gottne, men bara Andreas Quist och Magnus Lundqvist var de enda som kunde delta i matchen.
Jerry Carlström är skadad och Jörgen Kallin kunde tyvärr inte komma, säger Staffan Quist, som är far till Andreas.
Klubben fyller alltså 70 år och fel vore väl att inte döpa den nya fotbollsplanen efter den man som varit med under klubbens alla år, i medgång som motgång. Harald Östman kommer nu för alltid att förknippas med Gottne IF. JON HÄGGQVIST

SPORTEN

Mer läsning

Annons