Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kim ensam tjej i Modo-cupen

I Modocupen vimlar det av talangfulla hockeygrabbar.
Hammarbys Kim Martin är det lysande undantaget. Hon är nämligen tjej.
– Det är roligt att spela med killar, det går lite snabbare.

Annons

Att vara tjej och spela hockey är inte alltid så lätt. Fråga Kim Martin. Den i seniorsammang förbjudna övergången var en nödvändighet för att hon skulle kunna fortsätta.
Jag spelade med AIK tidigare. Men jag fick inte spela med killarna, de ville inte att en tjej skulle ta någon killes plats. Därför bytte jag till Hammarby.
I Bajen, där hon togs emot med öppna armar, konkurrerar hon med två killar om sista utposten. Att hon är tjej utgör numera inte några större problem. Inte på isen i alla fall...
Visst blir det lite besvärligt ibland när vi ska duscha. Men på träningarna brukar jag använda domarnas rum och vid match går det alltid att lösa på något annat sätt.
Trots sin ringa ålder har Kim hunnit med en hel del. Endast 15 år gammal har hon till exempel spelat en säsong med damlandslaget, och i början av januari bär det av till Finland för nästa uppdrag i den blågula dressen.
Föredrar du att spela med killar eller tjejer?
Det beror på. Men när man spelar med grabbar hänger man inte riktigt med i omklädningsrummet. Där hör jag bättre hemma med tjejerna och snacket som går där.
Vad tycker dina tjejkompisar om att du även spelar med killar?
Från början tyckte de inte om det, eftersom jag tränade mycket och inte hann med att träffa dem. Men nu tycker de bara att det är häftigt.
För Kim verkar det vara en självklarhet att spela med pojkar. Men hon medger att hon tillhör undantagen.
Visst är det sällan man ser någon tjej i andra lag. Det händer nästan aldrig.
Detta märks också i Modocupen, där hon är ensam representant för det kvinnliga könet.
Efter två dagars spel i Kempis och Modohallen smyger Kim och hennes Hammarby alltmer fram som en av de stora favoriterna. Gårdagens gruppfinal mot tidigare obesegrade Mora underströk detta, då masarna fick rejält med stryk.
I båset stod Kim Martin och öppnade båsdörren.
Vi är tre målvakter och står varsin match i gruppspelet. Och jag har redan spelat min.
Detta skötte hon med den äran, Modocupens enda tjej. Hon spikade igen, samtidigt som grabbarna ordnade fyra baljor framåt.
Tre raka segrar säkrade gruppsegern och gav bland andra hemmaklubben Modo en varning om vad som komma skall. Hammarby blir att räkna med.
Vi har ett bra lag och ska försöka göra allt för att vinna cupen.
Och din personliga målsättning...?
Jag spelar så länge det är roligt och ska försöka bli så bra som möjligt. Det är ingen tjej som har spelat i elitserien va?
Nej.
Det skulle vara häftigt att komma så långt.


JIMMIE NÄSLUND

SPORTEN

Mer läsning

Annons