Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karate är det roligaste som finns...

Annons
Karate är det roligaste som finns...

Hur många barn är det inte som börjat med en idrott efter att ha sett den utföras i TV-rutan?

Ja, oändligt många!

Men den idrott som den nu tolvåriga Micaela Byström fastnade för för tre år sedan, tillhör inte de gängse.

Som nioåring hänfördes hon nämligen av karate...- Jag kan inte riktigt förklara vad det var som gjorde att jag tyckte att det såg så himla roligt ut, säger hon.

Förmodligen handlade det om ett fenomen i stil med "kärlek vid första ögonkastet". Eller; "det sa bara klick"...

Men det tog ett bra tag för henne att övertyga sina föräldrar att de skulle börja skjutsa sin nioåring till träningarna i Ramvik och i Kramfors.

- Ja, dom trodde nog att det skulle gå över... men jag gav mig inte, ler det lilla krutpaketet från Bollsta som förra helgen visade att hon för tillfället tillhör de allra bästa karatetjejerna i landet i sin åldersklass F12.

I den gigantiska rikstävlingen Karate Kid-cup i Stockholm placerade sig nämligen Micaela på en andra plats i den tuffa konkurrensen - samma dag som hon fyllde 12 år, för övrigt.

- Micaela gjorde väldigt fint ifrån sig därnere, berömmer karateklubbens tränare Valter Vennström och medger att han aldrig stött på en sådan ung målmedveten tjej tidigare.

- Nej, det är först i 14-15-årsåldern som de brukar bli bitna på allvar, så visst är Micaela exceptionell i det avseendet.

Och exceptionell är hon i flera avseenden. Efter som det är få tjejer som sysslar med just karate i Kramfors/Ramvik-området, så får hon oftast träna i par med killarna.

Och det blir allt som oftast fyra (!) gånger i veckan.

- Nyligen var jag tvungen att kolla med henne om hon verkligen ville träna så mycket, eller om hon kände något tvång, avslöjar Valter.

Gissa vad Micaela svarade.

- Nej, nej. Jag vill träna mycket för att det här är det roligaste jag vet...

Än så länge praktiserar hon endast "kata" (se faktarutan i toppen av sidan), den individuella delen av karate. Ett tävlingsmoment som inte ser lika krävande ut som kampvarianten "kumite", men skenet bedrar.

För att orka göra rörelserna med både kraft, smidighet och framförallt tydlighet krävs en statisk muskelstyrka som obönhörligen måste tränas upp.

För att orka göra rörelserna med både kraft, smidighet och tydlighet, krävs en statisk muskelstyrka som obönhörligen måste tränas upp. Och då snackar vi tuff fysisk träning med den endast egna kroppen som redskap.

Jens Näsman

jens.nasman@tidningen.to

Mer läsning

Annons