Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

JVM- största idrottsligaarrangemanget i Sollefteå

Annons
JVM- största idrottsliga

arrangemanget i Sollefteå

Nedräkningen har börjat.

Det är idag knappt ett år kvar innan Junior VM på skidor ska avgöras och det blir ett av de största evenemangen genom tiderna i Sollefteå.

- Vi räknar med 1 000 tillresta personer till kommunen och det är bland annat aktiva, ledare och funktionärer från 33 olika nationer, berättar turistchef Ola Olsson, cermoniansvarige Hans Nauclér och generalsekreteraren Lennart Hellström.

De har nyligen återvänt till Sollefteå efter en studieresa till Schonach i sydvästra Tyskland där JVM avgjordes det här året. En resa som gav delegationen många fina intryck och oförglömliga minnen.

- Invigningscermonin var helt fantastisk, berättar de. Hela staden Schonach med 4 700 innevånare var delaktiga i detta och för att nämna någonting kan vi berätta att staden släcktes ned, kyrkklockorna ringde och i varje fönster tändes ett ljus under invigningen.

- Kvällen fortsatte sedan med ett magnifikt fyrverkeri som pågick i 20 minuter och som kostade 100 000 kronor att genomföra.

- Under tävlingsveckan var sedan alla skolor stängda och såväl elever som lärare var med och jobbade med tävlingarna.

Innan avresan hem igen överlämnade borgmästaren i Schonach FIS-flaggan till Sollefteås representanter i egenskap av arrangörer för JVM 2003.

- Nu hoppas vi folk verkligen förstår hur stort ett Junior VM är och vilken betydelse det har för Sollefteå kommun. Vi har kalkylerat med att detta arrangemang lämnar 10 miljoner kronor efter sig till företagarna i länet och då i huvudsak Sollefteå.

ï SM-veckan på skidor 1994 är det största skidarrangemanget i Sollefteå på senare tid - hur stort är ett JVM i jämförelse med detta?

- Junior VM är mycket, mycket större och vi kan även berätta konkurrensen för att få det här arrangemanget är stort. Det var flera andra länder som ville ha tävlingarna.

JVM pågår 3-9 februari och allt som allt blir det 13 deltävlingar under sex dagar. De kommer att tävla i längdåkning, backhoppning och nordisk kombination.

Jonny Dahlgren

jonny.dahlgren@tidningen.to

Mer läsning

Annons