Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Junsele kan tvingas lägga ned A-fotbollen

/
  • Eldsjälen Tomas Hellgren är tveksam till att det kommer att spelas A-lags fotboll i Junsele kommande säsong.
  • Kanske var den senaste säsongen i divisionen 3 slutet för A-lags fotbollen i Junsele. Åtminstone för det närmaste året.

"Finns inga möjligheter som läget är i dag".

Annons

Nu kan dagarna för A-lags fotboll i Junsele vara räknade.

Spelarkrisen uppges vara större än någon gång tidigare, och till och med obotlige optimisten Tomas Hellgren ställer sig mycket tveksam till att de kan mönstra ett A-lag i division 3 nästa säsong.

– I mina ögon finns det inga möjligheter som läget är i dag. Vi har inte det spelarmaterial som krävs för att klara av det.

Med andra ord är det slut med utländska förvärv?

– Det har jag inte sagt, utan det finns hur många utländska spelare som helst att plocka hit. Men det krävs svenska spelare också och de 10–12 som behövs har vi inte i Junsele.

Tomas Hellgren är tveklöst den som har bäst koll över fotbollen i Junsele och han har varit med på hela resan sedan klubben väckte uppmärksamhet genom att värva utländska spelare med början för tiotalet år sedan.

– Man kan väl säga att vi har format många bärplockare till bra fotbollsspelare under åren, säger han med glimten i ögat.

Junsele var först, men i dag är det vardagsmat med utländska importer i distriktets fotbollsklubbar och vi hittar flertalet av dem till och med i vår lokala division-4-serie.

Problemet för Junsele är nu att de inte kan fylla truppen med spelare från Sverige. Det finns inte många ungdomar att välja på eftersom utflyttningen är stor på grund av studier och arbeten på andra orter.

– Sedan är det inte helt lätt att knyta upp ungdomar i dag. Samhället har förändrats och fotbollen konkurrerar med så mycket annat. Ta bara som exempel om du möter tio ungdomar efter gatan i dag så kan jag lova dig att alla tio går och knappar på en telefon. Ja, det är inte bara ungdomar utan många av oss äldre också.

– Men jag klagar inte på dem utan det här speglar samhället över huvudtaget.

Enligt Hellgren har Junsele använt sig av 35 svenska spelare under de senaste fem säsongerna. Av dem återstår – ingen.

– Och eftersom det sägs att minst 70 procent av befolkningen i Junsele är pensionärer så förstår du att det inte är helt lätt för oss.

Det finns dock inga beslut fattade i Junsele om fortsättningen och Tomas Hellgren är noga med att poängtera att det här handlar om hans personliga uppfattning, och att det i slutändan är föreningen Junsele IF som ska klubba igenom ett beslut.

– Jag har inget mandat att säga vad som ska göras och inte göras, menar Tomas, som även om han inte säger det själv, varit en synnerligen viktiga bricka i spelet kring Junselefotbollen de senaste åren.

Vad skulle det innebära om A-lagsfotbollen försvann i Junsele?

– Svårt att säga. Det finns visserligen ungdomsfotboll i dag, men jag är rädd för att föreningen Junsele IF kan försvinna på sikt eftersom det sägs att även längd och alpint har svårt att rekrytera ungdomar.

Junsele IF har ett möte inplanerat inom någon vecka. Därefter är det troligt att vi får ett tydligare svar över A-lagsfotbollens vara eller icke vara.

Mer läsning

Annons