Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Johansson går för guld – som vanligt

/
  • Emma Johansson har besegrat Marianne Vos (till vänster) ett par gånger under året. Blir det en upprepning i dag då VM-linjeloppet avgörs?

Cykel-VM:s linjelopp. Årets stora mål för Emma Johansson.
Som vanligt är det bara guld som gäller – och i år talar både banan och den svenska värdsettans form till hennes fördel.

Annons

Solen går ner bakom bergen i Toscana strax utanför Florens där hon och det svenska landslaget bor under cykel-VM.

Damernas 14 mil långa linjelopp passerar i närheten. Först är det i princip platt och rak körning i sex mil. Sedan väntar fem varv på en sträcka med rejäla stigningar och teknisk krävande utförsåkning.

En bana för stryktåliga cyklister. En bana i Emma Johanssons smak.

– Men banor som passar mig passar ju också Marianne väldigt bra.

Världscupvinnaren Marianne Vos, Holland. Regerande världsmästarinna som 26 år gammal redan tagit sex VM-medaljer i linje.

– Det är inte lätt att stoppa Vos. Hon är favorit.

Emma Johansson vill ha ett lopp som verkligen körs från start. Inte en långsam tävling med risk för oväntade attacker och allmän oförutsägbarhet.

– Jag hoppas att det blir en så pass hård tävling att de starkaste gör upp om medaljerna, säger hon.

Sveriges lag är till skillnad från exempelvis Italiens och Hollands inte tillräckligt starkt för att diktera villkoren. Emma Johanssons sex lagkamrater är där för att hålla henne kvar i loppet tills hon ser sin chans.

– För min del så måste jag försöka spara mig så länge jag kan. Jag måste också lyssna till min instinkt, när jag kanske måste spela ut ett kort. Kanske tidigare än vad jag egentligen har lust med. Men hellre det än att förlora för tidigt.

Emma Johansson älskar att tävla. Men ibland tänker hon att landsvägscykling är lite väl frustrerande, önskar att hon ägnade sig åt en mindre taktisk sport, något enklare där det räcker att bara köra på.

Inför varje VM är Emma Johansson lika tydlig med att hon går för guldet. Brons är det närmaste hon kommit, i Australien för tre år sedan, men målsättningen förblir oförändrad.

– Jag tycker det är dumt att sikta på någonting annat än guld. (TT)

Mer läsning

Annons