Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jättestyrka för fotbollen"

/
  • Destin Meshe gick via Friska Viljors pojklag till a-laget. Nu har nio Ö-viksklubbar inlett ett samarbete för att ge killar bra stöttning för att kunna satsa på fotbollen. Foto: JENNIE SUNDBERG/ARKIV

Ett historiskt samarbetsavtal mellan nio klubbar i Örnsköldsvik är undertecknat.
– Vi ska tillsammans se individen och tillsammans som vuxna föreningsledare ge ungdomar ett enklare val för sitt fotbollsutövande, säger Friska Viljors Jerry Häggström i ett pressmeddelande.

Annons

Friska Viljor FC, BK Örnen, Hägglunds IoFK, Domsjö IF, Modo FF, Husums IF FK, Arnäs IF, KB 65 FF och Själevads IK ingår i samarbetet.

Talangsatsningen i FV har pågått under några år i deras pojkallsvenska lag.

– Själva avtalet som vi har skrivit på innebär att det ser likadant ut för alla klubbar. Vi kommer släppa spelare till FV som vill satsa och utvecklas. FV behöver inte betala utbildningsbidrag, säger Arnäs ordförande Helena Hansson till Sporten.

– Däremot om spelaren går vidare uppåt så slår Svenska Fotbollförbundets regler in. Klubbarna får hälften var av övergångssumman.

Helena Hansson betonar en viktig sak:

– För de pojkar som inte kommer så långt som de velat och inte tar en plats i FV:s division 3- eller division 4-lag är det viktigt att de hittar tillbaka till breddfotbollen. Där har FV ett ansvar att hjälpa dem.

Helena Hansson är glad över att det finns en tydlig väg nu om man har drivit att vilja bli en bra spelare.

– Och en positiv grej med detta samarbete är att vi kan träffas flera ordföranden och få till en bra dialog. Jag ser mervinster med det. Det är en jättestyrka för fotbollen att det blir en diskussion mellan klubbarna hur vi kan utveckla samarbetet.

Tanken är att gruppen ska träffas en gång i månaden till att börja med.

Friska Viljors marknadschef Jerry Häggström fungerar som initiativtagare och ordförande för samarbetsgruppen.

Hur ser verksamheten ut i Arnäs?

– Det ser positivt ut. Vi är 16 lag och det ser bra ut underifrån.

Helena Hansson hoppas att det blir något liknande på flicksidan.

– Det kommer vi att diskutera.

Enligt Jerry Häggström finns ännu fler klubbar att kontakta i framtiden

– Men vi har beslutat att börja med den nu färdiga grupperingen, så att vi får ett fungerande koncept innan en utökning.

Mer läsning

Annons