Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jättepositivt och ett lyft"

/
  • Landslagstränaren Anders Daun är mycket positiv till att Trond Jöran Pedersen återvänt till svensk backhoppning.Foto: LINDA ELIASSON/ARKIV

Norrmannen Trond Jöran Pedersen är tillbaka i svensk backhoppning.

– Det är jättepositivt och ett lyft. Det här har vi jobbat på länge, säger landslagstränaren Anders Daun från Örnsköldsvik.

Annons

55-årige Trond Jöran Pedersen var landslagstränare i Sverige 1990-1992 då han tog hopparna (Janne Boklöv med flera) till världstoppen.

– Vi har samma syn på hoppningen. Trond Jöran har en stor personlighet och karisma.

– Han har hjärta i Sverige och vill att vi ska växa. Han kommer att vara viktig för att samla alla i svensk backhoppning, säger Anders Daun som ersatte Pedersen 1992.

Kjetil Strandbråten från Norge jobbade som svensk landslagstränare 2011-2013. Tanken var att han skulle vara kvar över VM i Falun 2015. Men ekonomin (Vattenfall drog in sponsringen) gjorde att Strandbråten fick gå.

Nye landslagschefen Trond Jöran Pedersen ska jobba deltid fram till VM. Han ska ansvara för landslaget, men också jobba med juniorerna.

– Han ska vara med på de flesta läger och tävlingar, berättar Anders Daun.

Friska Viljors Carl Nordin är i nuläget den ende i landslaget. Alexander Mitz från Falunklubben Holmens IF har slutat.

– Vi ska ta kontakt med Alexander en gång till. Jakob Grimholm (Friska Viljor) tränar själv och vi får se hur det blir med honom, säger Anders Daun.

Bakom finns juniorerna Erik Gundersson från Sollefteå och Simon Eklund från Holmen.

23-årige Carl Nordin tävlar i continentalcupen i norska Lillehammer till helgen.

– Calle har bytt hoppteknik. Jag tycker att det ser bra ut. Han och Trond Jöran har fått en positiv upplevelse för varandra, säger Anders Daun.

Nordin:

– Med Pedersen i spetsen tror jag att vi kommer lyfta hela landet inom hoppning. Som tränare/privatperson är han fantastisk och sprider en trygghet omkring sig som är magisk.

Annons