Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jane Täfvander – Själevadstjejen som är bäst i landet åker nu till U21-EM för att bli bäst i Europa: "En dröm som går i uppfyllelse"

Från Kvavedsjön till Skarnes, Norge, och Europamästerskapet för U21 i vattenskidåkning - Jane Täfvanders resa har efter bara fem års tävlande tagit henne till den absoluta toppen, en resa som jag är säker bara har börjat.
– Jag vill ju bli så bra som möjligt och nästa dröm är att åka VM, säger Jane.

Annons

Jane poserar med sin utrustning - den gula skidan till höger används i grenen trick och den svarta till vänster till slalom.

Det är tisdag och en fantastisk sommardag går mot kväll när jag efter viss möda rullar in med bilen vid Kvavedsjön där fem bilar redan står parkerade - nere vid vattnet har drygt 15 personer i mixade åldrar samlats för att antingen själva åka vattenskidor eller kolla på när en kär familjemedlem äntrar det 21-gradiga vattnet för att med en skida under fötterna åka på vattnet längs en utmarkerad bana.

Efter ett par steg möter en solkysst Jane Täfvander upp mig och hälsar mig välkommen. "Inte kan det bara vara de senaste dagarnas vackra väder som gett henne den där brännan tänker jag" - och nä, det var inte den svenska solen som låg bakom den påtagliga solbrännan.

– Jag har varit i USA i två månader under våren där jag tränat samt kört en tävling. Vädret i Orlando, Florida, var fantastiskt och när jag inte tränade så blev det en hel del soltimmar, erkänner Jane.

Hur fungerar det där egentligen då funderar jag, om hon vill bli bäst är det ens då möjligt att Jane bor kvar här uppe i norra Norrland där sommaren är kortare än medellivslängden på en trollslända?

– Alltså, allt går ju och tränar jag mycket skulle jag absolut kunna bli bättre här uppe men det vore helt klart en fördel att bo utomlands där klimatet är bättre och säsongerna längre.

Var skulle du då helst vilja bo?

– Orlando är ändå väldigt bra i många avseenden, så där skulle jag helt klart kunna tänka mig att bo.

Jane värmer upp inför tisdagens träningspass vid Kvavedssjön.

Och vem skulle ifrågasätta en eventuell flytt från Örnsköldsvik och Kvavedsjön där vattentemperaturen i maj, när första träningen sker för Jane, mäter drygt sex grader celsius kontra Orlandos medeltemperatur på 27 grader i vattnet och där vattnet under den "kallaste" månaden är drygt 25 grader.

– Ja alltså det är rätt kallt när vi hoppar i sjön i maj, då vill man gärna inte falla även om våtdräkten skyddar i stort sett hela kroppen.

... Ändå är hon regerande svensk U21-mästare i både slalom och trick - två av tre tävlingsformer inom vattenskidåkning.

Jane värmer upp inför sina träningsåk.

Den här tisdagen ligger också allt fokus på att finslipa detaljer inför nästa veckas EM, även om det redan nu i helgen stundar en tävling i Göteborg där poäng till världsrankingen kan vattenskidåkas in. Det är helt enkelt EM som är det stora målet, det är där allt fokus redan nu ligger och dit hon sedan flera år tillbaka har önskat att hamna - någon hon med vikt påpekar ett par gånger under vårt samtal.

– Alla som tävlar vill ju komma så långt som möjligt och när syrran (Jennifer) åkte EM blev jag ännu mer sugen på att också jag hamna där.

Och nu är du snart där, beskriv känslan?

– Alltså det är ju en dröm som går i uppfyllelse. Även om jag hade fått indikationer på att jag skulle få åka så blev jag så klart skitglad när beskedet kom och det kändes som ett kvitto på att allt hårt slit de senaste åren faktiskt belönat sig.

21 grader i vattnet, sol och strålande väder - dagar som dessa är Kvavedssjön sannerligen en bra plats att träna på. Annat än den bistra tiden i maj.

Pappa Olof kör både båten när Jane tränar och fungerar som tränare.

Just det, efter hennes varma välkomnande till Kvavedssjön och före vårt långa samtal fick jag chansen att åka med pappa Olof i båten när Jane genomförde sina två träningspass, ett i slalom och ett i trick - en givande stund där Olof gick igenom idrottens grunder med mig, även om det stundtals var svårt att hänga med när för mig helt nya och termer konverserades mellan dotter och far.

"Kör du 55km/h B2 nu eller?" - "Ja vi kör en tvåa på det".

Jag. Frågetecken. Men, som sagt, efter drygt 20 minuter på sjön klev jag återigen in i land som en, inom vattenskidåkning, visare man. Även om viss ny kunskap kanske skrämmer mig mer än stärker mig - till exempel når en vattenskidåkare en topphastighet mellan 80 och 90 kilometer i timmen när de korsar vågorna. Aj.

– Ja jag föll en gång i fjol, då fick jag åka ambulans till sjukhuset där det konstaterades att jag hade en inre blödning i ländryggen.

AJ!

– Ja, men det känns knappt något nu. Lite ibland, men jag har läkt bra efter den skadan, säger Jane.

Jane Täfvander, 19 år, åker i nästa vecka till Norge för att delta i U21-EM.

Det sägs att vattnets densitet vid hög hastighet kan känna som att slå i asfalt - tänk dig då att du åker i 55 kilometer i timmen (hastigheten en båt ska hålla i slalom) och korsar en våg i 80 km/h. Och går omkull. Det här är definitivt inte en idrott för de som är rädda om livet. Eller?

– Nej alltså det krävs ju rätt mycket av en när du åker. Men sen med tiden lär man sig att falla rätt också, märker du att det inte går så genomför du inte en åkning utan avbryter innan det är för sent.

Här övar Jane på sin trick-åkning.

Hur som helst är denna tisdag defileringen av en lång tid av förbedelse till EM - under onsdagen sker sista träningen i Kvavedssjön innan det är dags att åka söderut till Göteborg för den tidigare nämnda tävlingen. En tävling som följs upp med att på måndag möta upp resten av landslaget för att sedan gemensamt åka till Norge och Skarnes där drömmarnas mål stundar.

I landslaget är Jane ensam tjej då resterande del av truppen består av fem killar - något Jane inte alls ser som något jätte negativt.

– Nej alltså jag känner ju alla killar i laget sen har jag många vänner från andra länder som också tävlar, så det är inga större problem.

Jag summerar intervjun, tackar för att jag fick möta upp denna mycket lovande talang som trotsar sex graders isvatten i maj för att bli så bra som möjligt och avslutar med den givna frågan.

Hur stort skulle det vara att vinna EM?

– Jag kan inte ens föreställa mig att det händer då det finns så många sjukt bra åkare där, men allt kan ju hända och om det händer skulle det utan konkurrens vara det största som någonsin hänt mig i mitt liv.

Lycka till!

Jane Täfvander, 19 år (fyller 20 i höst). Bor: Villa i Själevad.Familj: Pappa Olof, mamma Kerstin, syster Jennifer. Bästa som finns: Att resa, gärna i kombination med vattenskidorna.Värsta som finns: Ormar och personer som sprider negativ energi.Önskar sig mest just nu: Att familj och släkt får vara friska.

* Fler bilder från tisdagens träning:

Jane Täfvander.

Jane Täfvander.

Jane Täfvander.

Mer läsning

Annons