Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Jag är ingen kändis”

Damfotbollen i Sverige har aldrig varit bättre. Och Malin Moström har all anledning att ta åt sig en ganska stor del av äran. Hon har nämligen spelat avgörande roller vid ett flertal tillfällen; skjutit Sverige till OS, till EM-final och Umeå IK till dubbla SM-guld.

Annons

I dag är hon en av svensk damfotbolls största profiler. Att hon fick diamantbollen (damernas motsvarighet till guldbollen) var en överraskning för de oinvigda.
För de som begriper bättre en fullständig självklarhet.
Hej, Malin. Hur är läget?
Det är bara bra.
Hur ser din vardag ut?
Det är ganska lugnt och jag har faktiskt börjat jobba. Jag tog min civilekonomexamen i våras och sedan i onsdags jobbar jag på en bank i Umeå.
Så du är en börshaj nu som köper och säljer aktier?
Nej (skratt). Jag sitter i kassan nu i början, men tanken är väl kanske att man så småningom får gå vidare till andra arbetsuppgifter.
Ska vi tolka det som att du blir kvar i Umeå IK?
Njae. Själv har jag inte hört något från proffsligan i USA. Det är bara UIK som fått ett fax som handlar om att Carolina är intresserade. Fram till nu har jag varit inställd på att fortsätta i UIK, men får man ett anbud vill man ju naturligtvis tänka igenom det innan man bestämmer sig.
Det passar väl bra med ett proffsäventyr nu?
Visst, men det är lite krångligt med allt. De har en kortare säsong där borta som avslutas i mitten av augusti och då får man inte resa tillbaka till Sverige och fortsätta säsongen i damallsvenskan. Det är därför jag är lite tveksam.
Men du håller alltså Umeå IK lite på sträckbänken?
Ja, åtminstone så vill jag vänta och se. Hör Carolina av sig så vill jag, som sagt, tänka över saken. När jag måste bestämma mig har jag ingen aning om för jag har ju inte pratat med klubben personligen.
När drar din fotbollssäsong igång igen?
Redan nästa vecka. Då börjar styrketräningen och i början av december startar den riktiga fotbollsträningen.
Örnsköldsvik är väl fortfarande hemma för dig. Kan du tänka dig att spela för Själevad i, låt oss säga, damallsvenskan?
Oj, jag har aldrig tänkt den tanken. Förr eller senare tror jag att jag kommer att hamna i Ö-vik igen, så helt omöjligt är det väl inte. Och själv vet jag inte hur många år jag har kvar inom fotbollen.
Tjejer har ofta, av naturliga skäl, lite kortare idrottskarriärer. Hur resonerar du där? Kan du tänka dig att skaffa barn och sedan, när du känner dig mogen, fortsätta med elitfotboll?
Nej, det tror jag inte. Det känns avlägset just nu, men den dagen jag ska bli mamma är förmodligen fotbollen över för min del. Ärligt talat så ser jag alltid bara ett år framåt, även om jag naturligtvis sneglar lite mot VM 2003. Man vet så lite hur man känner inför varje säsong så jag vill egentligen inte ha några långsiktiga mål.
Har du funderat på att lägga av någon gång?
Ja, det har jag. Inför säsongen 1998 kändes det ganska tungt och jag var inte speciellt motiverad. Men nu är det jäkligt kul med allting och utvecklingen kring damfotbollen ser ut att fortsätta i rätt riktning.
Du fick diamantbollen nyligen. Hur värdesätter du det priset?
Högt, naturligtvis. Jag blev jätteglad och jättestolt och dessutom tacksam till alla som hjälp mig på vägen. Men det är svårt att jämföra det med SM-gulden.
Har livet blivit annorlunda på något sätt efter fotbollsgalan och utmärkelsen?
Ja, det är ganska många som kommer fram och gratulerar. Och det märks att allt fler får upp ögonen för damlandslaget och även för oss i Umeå IK. Men i övrigt är det precis som vanligt. Jag är ingen kändis.

ULF EKLUND

Mer läsning

Annons