Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Jag är först ut och sist in”

Annons

Förre Modo-målvakten Peter Westman hör sedan tre år hemma i allsvenska Örebro SK. Han hade jobbat sig fram till förstemålvakt men drabbades av skador och veteranen Anders Karlsson klev in och tog över igen. Första målet för Peter Westman nu är att ta tillbaka sin plats som ordinarie i målet, berättar han när ÖA når honom på en nyckfull telefonlinje. Peter hade tillsammans med klubbkamraten Lars Zetterlund provat fiskelyckan ett par mil utanför Örebro.
Det är skönt att koppla av med lite lugn och ro i skogen, säger han när de kör tillbaka till stan.
Fick ni något?
Zetterlund fick en regnbåge men jag föll med flaggan i topp.
Hur har ni det i klubben?
Det är bra. Skönt att allsvenskan kommit igång och det var bra att få ta en poäng borta mot IFK Göteborg.
Vad har ni för målsättning med säsongen?
Vi ska vara i toppen av serien och fightas bland de fyra första. Spelar vi som vi ska finns det inget lag vi behöver vara rädda för.
Förra säsongen drabbades du av ett par skador.
Jag fick börja stå de fem första matcherna men så skadade jag foten i en match mot Hammarby. När den var bra krossade jag okbenet. Sedan hade jag fullt sjå att träna ikapp. Jag fick träna individuellt för vi hade inget B-lag. I år har vintern och försäsongen fungerat bra.
Det var inte du som stod mot IFK Göteborg. Betyder det att du inte är förstemålvakt, eller delar ni på den posten du och Anders Karlsson?
Just nu är han förstemålvakt, men om två tre matcher är det kanske jag. Vi får se hur det går. Gör han bra ifrån sig finns ingen anledning att ändra på det. Så fungerar det inom alla idrotter.
Det är bara att visa att jag är ett bättre val. Det är upp till mig.
Vad är det som behövs, att du blir bättre eller att han blir sämre?
Både ock. Det är så små marginaler att det var svårt för våra tränare att avgöra vem som skulle stå.
Man får göra sitt bästa. Det är ingen idé att grubbla, det är bara att köra på. Men självklart vill man stå, det är därför man håller på.
Jobbar du med något annat vid sidan av fotbollen?
Det är fotboll på heltid för mig, och i stort sett för alla i laget. Men jag läser lite på komvux. Läser upp betygen för att kunna plugga vidare om jag skulle få sådana tankar.
Risken om man bara tänker på fotboll är att det kan bli negativt. Det är bra att ha någon småsyssla vid sidan om. Det känns perfekt för mig just nu.
Hur är det, du har kontrakt denna och nästa säsong?
Jag skrev ett två-årskontrakt inför denna säsong. Så nu är det bara att ge järnet och se vad som händer sedan.
Hur ser framtidsplanerna ut?
Målet nu är att ta en ordinarie plats. Det är det stora målet. Jag hade den i min hand innan jag blev skadad. När man vet att man klarar det och vet att man klarade det sist, det driver en väldigt långt.
Jag är först ut och sist in på varje träning. Jag tycker det är så roligt att jag vill vara på planen varje dag.
Peter Westman har satt upp mål steg för steg. Han säger att när det första är uppnått så ska han på att bli stabil allsvensk målvakt och därefter bland de bästa.
Huvudsaken är att man har något att sikta på.
Sedan att spela utomlands skulle väl vara kul.
När kommer du till Ö-vik?
Bra fråga, säger han och drar lite på svaret.
Jag har inga planer på det nu. Jag tänker åt andra hållet.
När man gått från fyran till allsvenskan tänker man inte på att trappa ner. Har man kommit hit, så att man får spela på heltid, så får man försöka hålla nivån så länge som möjligt, säger Peter Westman, som tänker satsa hårt länge än.
Ö-vik får vänta några år.

KAJ GLÄNNESTRAND

Mer läsning

Annons