Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Jag är en bättre förare”

Annons

Vilket lag från Ö-vik har störst chans att att vinna ett SM-guld för seniorer? Modo? Kanske, kanske. ÖSK-damerna? Knappast. ÖMK? Absolut.
Med två världsstjärnor som Stefan Svensson och Posa Serenius i laget så är chansen mycket stor.
Det skulle vara otroligt skoj att köra hem ett SM med ÖMK, säger Posa, levande legend inom isracingsporten.
De senaste 10 åren har ÖMK:s isracingsektion varit synonymt med Stefan Svensson. Men nationellt har Stefan fått vara kronprins åt snart 54-årige brandmannen från Gävle, Per-Olov Serenius, och Posa har inga planer på att abdikera.
Möt Posa som nu är inne på sitt andra år som ÖMK:are och som kör i hemmapremiären på Kallehov på fredag då det är dags för seriematch.
Du har åkt för Gävle MK sedan du började med isracing 1976. Varför tävlar du för ÖMK?
Jag drog inte jämnt med en person i GMK:s rundbanesektion och valde att byta klubb till ÖMK. Men jag är hedersmedlem i Gävle MK och tränar på banan där. Sedan var det ett enkelt beslut att tävla för ÖMK då Stefan kör för dem. Jag trivs kanonbra i det här gänget, härliga killar hela högen.
Är det lika roligt med isracing som det var för, låt oss säga, tio år sedan?
Själva tävlandet är minst lika roligt, däremot är mekandet och resandet drygt. Men nu har säsongen börjat bra och då känns det riktigt skoj.
Du fyller 54 år i mars, har du aldrig tänkt tanken på att lägga av?
Nej, det har jag inte. Når jag VM-serien i år blir det för 25:e året i följd och det är ett jubileum jag siktar på. Dessutom tycker jag att jag är en bättre isracingåkare i dag än då jag vann VM-guld 1995. Jag kör med ett bra material, jag har fått vara hel och tycker att jag är en bättre förare helt enkelt. Men alla andra har ju också blivit bättre.
Men orkar du? Isracing är en riktigt tuff sport som sliter både på kropp och psyke.
Jag har haft tur och klarat mig från skador. Det är bara något revben som gått av, och sedan har jag opererat axlarna. De brukade hoppa ur led när jag spelade volleyboll på jobbet så jag fick lägga mig på operationsbordet.
Du och Stefan Svensson verkar vara riktigt bra polare, eller hur?
Absolut, det är också därför jag kör för ÖMK. Vi brukar alltid kampera ihop när vi är ute på tävlingar och när jag är uppe i Ö-vik bor jag hos Stefan, och han bor hos mig när han är i Gävle.
Är ni kollegor eller konkurrenter?
Både och. När det är individuella tävlingar är vi konkurrenter och båda kör för fullt då. Ingen av oss ger sig och tävling är alltid tävling, men även om det är hårda tag så är det juste körning.
Nu väntar några intensiva månader och den här säsongen kan bli den tuffaste någonsin. Kan det bli för mycket isracing för herr Serenius?
Inte om det går bra, men säsongen är i tuffaste laget. Kvalar jag in till VM-serien blir det semifinalkörning i Ryssland och då blir jag kvar där i fem veckor. Vi har inte råd att åka hem mellan de olika tävlingarna så därför stannar vi.
Det låter som om du har en förstående arbetsgivare?
För tio år sedan beslutade Gävle kommun att alla som tävlar i VM eller EM ska få ledigt. Men nu blir jag så länge i Ryssland så att jag måste plocka ut semester.
Din fan club, Posas Pack, finns den kvar?
I allra högsta grad. De kommer upp till Ö-vik för att titta på tävlingarna på lördag och söndag. De gillar Stefan också efter den 40-årsskiva som han höll på sin loge för ett par år sedan.
På tal om Stefan, berätta något om honom som vi inte känner till.
Vi brukar dela rum när vi är ute på tävlingar och Stefan är mycket för att plocka ned taklampor i hotellrummen.
Va?
Jo, han gör det i sömnen. Det har hänt att jag vaknat och då klättrar Stefan i sängen eller på byråer och ställer sig och skruvar. Han blir alltid lika förvånad när han vaknar på morgonen och upptäcker lamporna.


Fakta/ Posa Serenius
Ålder: 54 år i mars.
Klubb: Örnsköldsviks MK.
Yrke: Brandman.
Familj: Särbo med Ulla Smed, Falun.
Meriter: Individuell världsmästare, lagvärldsmästare två gånger. 14 SM-guld, åtta nordiska mästerskap.

PER HÄGGLUND

Mer läsning

Annons