Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag älskar blodsmak"

Ångermanlands Orienteringsförbund hade en träff med Karin Hellman i Sollefteå nyligen. 25 orienterare från distriktet fanns på plats för att lyssna hur Karin ser på träning under vinterperioden. Hon berättade vidare om sin landslagssatsning och gav träningsråd under vintern och den kommande vårsäsongen.
Vi fick tag på Karin på nyårsdagen. Hon hade givetvis varit ute på ett träningspass. En orienterare tränar mycket, väldigt mycket. För Karins del har det resulterat i en plats i A-landslaget.

Annons

Du är född och uppvuxen i Sidensjö, när flyttade du därifrån?
1986. Jag var 14 år när vi flyttade till Sundsvall. Sedan har jag flyttat runt en hel del. Jag gick orienteringsgymnasiet i Sandviken. Har pluggat i Stockholm och Karlstad. Har varit i England och Belgien också. Jag bor i Jönköping sedan fyra år tillbaka.
Vad minns du av tiden i Sidensjö?
Man kan inte få en bättre uppväxt. Vi bodde på en stor gård och vi hade en hel del djur.
När började du med orientering och har du hållit på med andra idrotter?
Mamma och pappa höll på med orientering och det blev naturligt att vi barn började också. Jag var sju år när jag sprang min första tävling. Jag åkte lite skidor och spelade lite fotboll. Men det gick bäst i orientering, så jag slutade med de andra sporterna.
Berätta om din karriär?
Som junior var jag bäst i Sverige. Från 21 år är man senior. Jag började satsa hårt efter några år. Jag har vunnit tiomila (budkavle) två gånger och 1999 vann jag lång-SM.
Nu har du kommit med i A-landslaget, måste vara härligt?
Jag kom med i höstas. Vi är åtta tjejer och lika många killar i landslaget. Visst var det roligt att man kom med, har siktat på det i tre år. Jag har varit nära några gånger, men det krävs mycket träning och rutin för att få en plats i landslaget.
Överraskad över landslagsplatsen?
Nej, men glad. Jag sprang bra i fjol, så det kom inte som någon chock att jag kom med.
Vad är din styrka som orienterare?
Jag är fysisk stark. Förutom det måste man vara bra teknisk och mentalt för att komma långt som orienterare. Jag har tränat hårt i många år. Jag gillar att känna blodsmak i munnen och jag älskar att tävla.
Bästa orienteringsminne?
I unga år grät jag när kom vilse i skogen. Jag har vunnit 5-dagars några gånger och det var en häftig känsla. En gång vann jag den tävlingen i en spurtstrid.
Hur tränar du under vintern?
Mycket. Det blir tolv timmar i veckan. Löpning och en gång i veckan tränar jag styrka. Löppassen är allt från intervaller till långpass på två och en halv timme. Under tävlingssäsongen, från april till oktober, blir det mindre träning. Vi tävlar nästan varje helg, så det gäller att komma väl förberedd till dem.
Varför är orientering så roligt?
En cool sport. I skolan sas det att var töntar som höll på med orientering, men jag anser att orientering är den ultimata sporten. Det ställs hårda krav. När man är trött måste man vara smart samtidigt. Det är en äventyrssport.
Vilka egenskaper krävs för att bli en bra orienterare?
Som andra idrotter, målinriktad. Viljan att vinna.
Vad har du för mål när det gäller landslaget?
Att få delta i världscupen i år. Det är åtta deltävlingar, men man är inte garanterad en plats bara för att man kommit med i landslaget. Åtta tjejer ingår i landslaget och sex får springa varje världscuptävling. VM avgörs 2003 och där skulle man gärna vilja vara med.
Har du haft några allvarliga skador?
Nej, vrickat lite fötter.
Är du noga med vad du äter?
Visst. Men det är så självklart för mig att jag äter energirik mat och dricker mycket. Man är uppvuxen med det.
Föredrar du en terrängtyp framför någon annan?
Jag tycker om alla terrängtyper, men visst är Ö-viksterrängen fin. SM går ju där 2004 och det är något att se fram mot.
Vilka länder är egentligen bäst i orientering?
De nordiska länderna och Schweiz. Australien har några bra löpare också. Orientering finns i många länder, men det tar många år att bygga upp ett starkt landslag.
Blir du rik på din sport?
Det finns inga pengar i orientering. Största sponsorn är en själv. Visst skulle det vara kul om man fick pengar, men nu är det inte så och det är bara att acceptera det.
Vad arbetar du med?
Jag jobbar heltid på en reklambyrå. Men jag ska gå ner till 90 procent nu. Man är så van att både jobba och träna, men visst skulle det vara roligt om man kunde haft det lika bra som en hockeyspelare.
Du bor i Jönköping, går du och tittar när HV 71 spelar ishockey?
Visst, jag älskar hockey. Jag har tre favoritlag. HV 71, Modo och Timrå. Håller mest på Modo och HV.
SÖREN HÄGGKVIST

Mer läsning

Annons