Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tidigare Modotalangen om övergången till svenska mästarna, framtiden och landslaget: "En grym resa"

För ett och ett halvt år sedan spelade Johan Lindholm i Sundsvall Hockeys juniorlag. 18 månader senare har han hunnit med att flytta till Örnsköldsvik, debutera i SHL, Hockeyallsvenskan och U19–landslaget. Och snart går flyttlasset till Göteborg och svenska mästarna Frölunda.

Annons

– De här ett och ett halvt åren har gått fort. Jag har ridit på en våg och det har varit otroligt kul, säger 19-årige Lindholm.

TV: Experten om att Johan Lindholm lämnar Modo: "Jag är inte förvånad"

Johan Lindholm har aldrig tillhört de större spelarna i sina lag. När det var dags för TV-pucken var han enligt sig själv "knappt en och sjuttio". Men inför första året på gymnasiet började Lindholm växa på längden, och samtidigt kom utväxlingen på isen.

Första året i J18 Elit stod han för 38 poäng på lika många matcher, och utvecklingen fortsatte. Innan jul 2014 hade Lindholm gjort 26 poäng på 17 matcher i J18-serien för Sundsvall, 15 poäng på tolv matcher i J20 Elit och fått debutera i Sundsvall Hockeys A-lag.

– Jag var rätt liten vid TV-pucksåldern, men jag växte på mig till gymnasiet. Samtidigt skyndade jag långsamt i Sundsvall och fick mycket förtroende. Det är svårt att beskriva känslan, men jag tog en nivå i taget och tänkte inte så mycket, säger han.

Efter den starka hösten i Sundsvall ringde Modo och ville att han skulle ta steget över till dem lagom till det att J18 Allsvenskan började. Något han inte var sen att tacka ja till.

– Modo hörde av sig och jag flyttade. Sedan dess har det gått snabbt och jag har ridit på en våg. Det har varit otroligt kul, säger han.

Ett och ett halvt år efter flytten till Modo och Örnsköldsvik har det hänt en hel del i 19-åringens karriär, framförallt under den gångna säsongen.

I J20 SuperElit stod han för 43 poäng på 44 matcher för Modo. Han hann också med att debutera i SHL under Larry Huras sejour, utan att få spela, innan Andreas Johansson gav honom speltid mot Karlskrona.

– Jag fick veta på morgonen att jag skulle vara med på träningen inför, och sedan spela. Det blev ingen speltid då, men det var coolt ändå. Sedan kom den riktiga debuten mot Karlskrona, och det kommer jag aldrig att glöma, säger han.

Johan Lindholm spelade sina första minuter i SHL mot Karlskrona i Fjällräven Center.

Samtidigt hade moderklubben Sundsvall Hockey manfall i Hockeyallsvenskan.

– "Linkan" (Stefan Lindquist") ringde och så satte jag mig på tåget och åkte ned. Det var grymt kul att spela där man växt upp bland kompisarna och så, säger Lindholm.

Och det blev mål direkt, i den Hockeyallsvenska debuten mot BIK Karlskoga. Hemma i Sundsvall.

–När man var liten var ju "Chrippe" (Christian Söderström) en sådan spelare man kollade på i Timrå, och nu hamnade jag i samma kedja som honom. Och man fick ju en hyfsad passning, nästan Foppaklass, så det var bara att sticka fram klubban och så gick den in. Jag trodde inte att det var sant, det var fantastiskt, säger Lindholm.

LÄS MER: Sundsvallskillen gjorde mål direkt i återkomsten: "En dröm"

I den Hockeyallsvenska debuten med Sundsvall blev det mål direkt mot BIK Karlskoga.

Innan säsongen 2015/16 var över hade Sundsvallskillen hunnit med att debutera i U19-landslaget också under en fyrnationsturnering i Tyskland.

– Jag såg truppen först på twitter och såg att jag inte var med. Sedan när jag kom hem så hade jag fått ett brev där det stod att jag var reserv, och en vecka senare ringde de från hockeyförbundet och sa att jag skulle få åka, så det var bara att packa väskorna och åka. Det var ett grymt äventyr som jag växte av.

LÄS MER: Poängsprutan från Sundsvall lämnar Modo – väljer svenska mästarna Frölunda

Inför nästa säsong går flyttlasset till Göteborg för 19-åringen, där spel i Frölunda väntar.

– Jag började kolla runt lite när säsongen började lida mot sitt slut och Frölunda dök upp ganska tidigt. Jag vägde lite fram och tillbaka, pratade lite med Modo, men det jag fastnade för var vad Frölunda tyckte om mig som spelare och deras plan för mig, säger han och fortsätter:

– Det vi har sagt är att jag ska skynda långsamt och börja i J20-laget, för jag är ju junior ett år till. Men sedan har de sagt att om jag presterar och gör det bra så finns alla dörrar öppna för att få spela i A-laget.

Och Lindholm är inte den enda spelaren som lämnar Örnsköldsvik för Göteborg inför den kommande säsongen. Carl Grundström och Victor Olofsson gör samma resa.

– Jag var nere och tränade där nu i en och en halv vecka och tittade in i A-lagets omklädningsrum, och då träffade jag Olofsson. Sedan så gick ju jag och Carl i samma klass, så det är skönt att de också är där, säger Lindholm.

Och visst finns det ett givet mål med flytten till Göteborg.

– Det är ju att slå sig in i A-laget. Jag ska träna på nu i sommar och göra så gott man kan varje dag för att bli en bättre spelare, säger han.

Mer läsning

Annons