Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samuelsson blickar framåt – och bakåt

/

32 omgångar, 51 poäng och en sjundeplacering – det är ett godkänt höstfacit.

Men faller alla bitar på plats ska Modo vara med och utmana om LeMat på vårkanten.

– Klarar vi oss från skador är vi definitivt med och fajtas, säger Ulf Samuelsson.

Annons

Det är en onsdag innan jul, elitserien har uppehåll men Modo Hockey tränar som vanligt och efteråt lovar Modocoachen Uffe Samuelsson att ge mig tio minuter för att sammanfatta hösten, blicka framåt och prata ishockey i allmänhet.

Samtalet varade nästan en timme med en väldigt avspänd och pratglad tränare och vi hann avhandla dumma frågor, twitter och svensk hockeys framtid. Bland annat.

Hur skulle du vilja sammanfatta Modos höst, rent sportsligt?

– På många sätt är jag nöjd med var vi är och det är väldigt bra prestationer från många spelare.

– Vi hamnar direkt i ett väldigt svårt läge med alla centerskador och rent strukturellt tas viktiga bitar bort och det kostar oss massor på isen. Men samtidigt, under den svåra perioden med Samuel Påhlsson och Mattias Ritola borta, var det många andra som klev fram och tog ansvar. Alla har gjort arbetsinsatsen och det är jag nog mest nöjd över.

– Ta till exempel Kristian Forsbergs lina, de har nog tagit allra mest ansvar och de tre spelarna har nog spelat sitt livs bästa hockey under hösten.

Något negativt?

– När vi förlorade fem matcher i rad. Varför? Först vann vi några matcher som vi kanske inte förtjänade att vinna och då smög det in sig lite bekvämlighet och det började småfuskas. Sedan hade vi några tuffa dagar och möten och nu tycker jag att vi är tillbaka igen. Det viktigaste är att vi inte får fuska igen.

Vad har ni gjort bättre den här hösten jämfört med förra säsongen?

– Vårt spel i power play och box play har blivit bättre, men framförallt har Starkbaum (Bernhard) höjt nivån på målvaktspositionen. Dessutom, när vi har alla spelare tillbaka tycker jag att vi har en mycket större och bättre bredd på truppen den här säsongen.

Din egen roll då, vad har du lärt dig från din debutsäsong som tränare i elitserien?

– Man kan lära sig saker varje dag. Det jag upptäckte direkt och fortfarande jobbar med är att det är svårt att skapa målchanser på den här breda isen. Vi jobbar hela tiden på att komma närmare mål.

Tycker du att ditt ledarskap förändrats här jämfört med din som ledare i Nordamerika?

– Jag är nog samma sorts ledare som jag alltid varit. På den gamla tiden var det väl mer traditionellt med auktoritärt ledarskap, men så fungerar det inte i dag. Den tiden är förbi, det går inte att hota till framgång. Man måste ha killarna med sig.

– Jag hade till exempel Scotty Bowman som coach och även om han spelade en del "mind games" så var han aldrig tuff mot de spelare som alltid gjorde sitt bästa.

Har ni ett lag som kan gå hela vägen?

– Ja, det har vi. En oerhört viktig pusselbit är Samuel Påhlsson när han kommer tillbaka. Han är ett ospelat spännande kort och han är en enormt viktig spelare på båda sidor om pucken.

– Nu kommer "Samme" tillbaka till en liga efter att ha gjort det fantastiskt bra i NHL och han kommer att få en offensiv möjlighet här, och jag är säker på att han kommer att klara den rollen.

På tal om truppen, ni har sju backar sedan Richard Stehlik lämnade truppen. Ska han ersättas?

– Jag tycker att vi har en bra backsida då Hägg (Robert) och Byström (Ludwig) tagit stora kliv och Torp (Nichlas) gör det bra, men vi är naturligtvis rädda för skador.

Vilka spelare skulle du vilja sätta extra plus för den här hösten?

– Först och främst Starkbaum, han kom in som tvåa men har spelat som en klar etta. Sedan så säger jag Kristian Forsbergs kedja, våra fyra toppbackar och naturligtvis Alexander Steen.

Är elitserien en bra liga?

– Det tycker jag, även om våra toppspelare går till NHL och KHL, men spelarna som är kvar måste få chansen att utvecklas och producera. Det är svårt att producera om man inte stävjar hakningar och holdings.

Hur ska den se ut i framtiden? Köper du Kent Norbergs förslag på 18 lag?

– Oj, det där är en komplex fråga, men jag ser nog någon form av en etablering av en större elitserie med en norr- och södergrupp där det är svårare att åka ur. Problemet är att det kan slå mot allsvenskan där man gör ett väldigt bra jobb.

– Sedan skulle jag vilja höja statusen på juniorserien, den måste bli bättre. Tendensen i dag är att de största juniortalangerna sticker över till Nordamerika väldigt tidigt, istället för att stanna och utvecklas här och det är inte bra för svensk hockey.

– Sedan tycker jag att man ska kunna ha ett "ombyggnadsår" i elitserien, ett år då man har råd spela in unga spelare samt sanera ekonomin, men hur det ska lösas har jag ingen aning om.

På tal om elitserien, vad tycker du om debatten om lockoutspelare?

– Helt klart har jag massor av åsikter om det, men det där hanterar vi internt.

Alla klubbledare gör inte det...

– Det är upp till honom (Mike Helber, reds. anm). Jag sitter inte någon styrelse och koncentrerar mig på mitt.

Tränar du Modo nästa säsong?

– Vi har precis börjat prata om det, men inte kommit så djupt i diskussionen. Men jag trivs här och det är ett lite större hockeyintresse här jämfört med Phoenix.

Är USA "hemma" för dig?

– I tränaryrket har man inget hem och min familj är bekväm med att byta hem vartannat år.

Förra säsongen upplevde jag dig som lite "trubbig" mot media, men du har en öppnare attityd numera. Har jag uppfattat det rätt?

– Ja, det stämmer nog, men jag får inte samma tjatfrågor längre. I NHL var frågorna alltid kopplade till hockeyn, här kunde det dyka upp frågor om vad spelaren gjort på fritiden eller om jag kastat en penna i omklädningsrummet. Men det är väl så att jag lärt mig hantera de inte så intressanta sidofrågorna.

– Men det är klart att jag blir förbannad efter en del matcher.

Läser du tidningar?

– Sådär, ibland, ibland inte. Det är inte så viktigt för mig, men det kan vara ett roligt förströelsemedel.

Hänger du på de sociala medierna twitter och facebook istället?

– Ja, faktiskt, även om jag inte har varit inne på facebook på tre månader. Men jag följer med på twitter och läser en del där´. Men jag är en sådan där "creeper", jag skriver inte själv utan bara håller koll.

Mer läsning

Annons