Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Forsbergs recept inför jättematchen – golf: "Vill inte tänka för mycket"

Natten mot söndag, svensk tid, kan Härnösandssonen Anton Forsberg bli mästare i Nordamerika. Själv försöker han just nu att tänka på annat än den fjärde finalmatchen i Calder Cup. "Man måste se till att koppla av", säger Forsberg.

Annons

AIK Härnösand-fostrade Anton Forsberg har, som vi skrivit om tidigare, klivit fram som en jätte i Calder Cup-slutspelet. När han och hans Lake Erie Monsters besegrade Hershey Bears med 3-2 efter förlängning på nationaldagen (den svenska, alltså) kopplade de ett enormt grepp kring matchserien.

3–0 i matcher – och fyra chanser att avgöra.

Den första kommer nu på lördag.

Hur Anton Forsberg laddar batterierna? Med en del golf.

– Jag började spela i fjol och det har blivit ganska mycket. Det är skönt med golf, för man fördriver mycket tid och kan koppla av. Det är många i laget som spelar också, säger Forsberg, som är på väg ut på en ny runda när Allehanda.se når honom via telefon.

Över huvud taget försöker den 23-årige förre Modospelaren att aktivera sig med annat än ishockeyrelaterade saker mellan matcherna. Det är ett fem (!) dagar långt uppehåll mellan den tredje och fjärde matchen och det blir givetvis en hel del tid över. Tid som Anton Forsberg gärna ägnar åt annat än att tänka på det som väntar.

– Man vill inte tänka för mycket på matchen. Det är väl egentligen samma dag på värmningen som man brukar börja fundera på den – bortsett från att man tänker på vad man äter dagen innan, säger Forsberg.

LÄS OCKSÅ: Forsberg i stor intervju i mars: "Har inte bråttom hem"

I stället för att tänka framåt låter vi Forsberg tänka bakåt – på det slutspelsrace som han klivit in i och de åtta segrarna som han och laget har radat upp sedan han tog över rollen som startande målvakt från Joonas Korpisalo.

Korpisalo avverkade en stor del av säsongen i Columbus Blue Jackets i NHL. Blue Jackets tog sig inte till slutspel och när grundserien var avverkad flyttades Korpisalo ner till Lake Erie igen.

– Jag hade sex eller sju raka matcher utan förlust, men "Korpi" kom ner och hade gjort det bra i NHL så jag insåg att han förmodligen skulle få börja i slutspelet. Jag kunde inte göra mer än att att träna hårt och få in extra ispass för att hålla mig i form. När jag sedan väl fick chansen kändes det bra och laget har spelat bra också, säger Anton Forsberg.

Det var i slutet av kvartsfinalserien mot Grand Rapids Griffins som Forsberg slutsligen fick chansen. Korpisalo hamnade i en lite tyngre period och Forsberg klev in – och storspelade.

Åtta raka segrar senare är han nu en vinst från att bli Calder Cup-mästare.

Åtta raka segrar alltså...

– Det har känts bra, säger Forsberg lite försiktigt.

– Jag kom in där och så gick det bra direkt. Sedan blir det så att man inte tänker så överdrivet mycket, utan man fortsätter bara spela som man har gjort hela tiden. Vi har en mental coach här som är med hela tiden och jag har jobbat med Andy (Swärd, även han mental coach) i Sverige också. Jag vet vad jag ska tänka på i såna här situationer och försöker att inte se det som mer än en vanlig match. Jag ska ut och spela mitt spel oavsett.

Har du haft mycket kontakt med Swärd även nu på slutet?

– Nej, det har inte blivit så mycket nu i år. Men jag har egentligen bara fortsatt på allting som vi har jobbat med tidigare. Jag jobbar med samma metod och tänker likadant.

Den metoden kan nu göra honom till Calder Cup-mästare. Om så sker har två spelare med anknytning till Modo vunnit trofén på lika många år – i fjol blev Adrian Kempe (som Forsberg var med och slog ut i semifinalen) mästare med Manchester Monarchs.

Forsberg säger att Hershey Bears – med tidigare Brynässpelaren Christian Djoos i laget – är det tuffaste motståndet hittills i slutspelet. Men oavsett motstånd har Lake Erie hittat vägar att vinna; bland annat kom ju den senaste segern efter förlängning.

– Det är olika killar som kliver fram hela tiden. En av våra bästa spelare var skadad senast och tidigare har vår bästa defensiva back varit borta i tre matcher. Men det är alltid någon som steppar upp och jag tror att det är det är det som är styrkan i vårt lag, säger Anton Forsberg – som uppenbarligen själv också har klivit fram och gjort avtryck.

– Jag har jobbat hårt hela säsongen och känt att det har gått åt rätt håll. Jag har egentligen känt ända sedan januari att jag har spelat bra hockey.

Den hockeyn kan alltså göra honom till mästare på lördag.

Men just den biten befriar vi honom från att prata om just nu – och släpper i väg honom till golfbanan.

Mer läsning

Annons