Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget OS för Jåfs

ÖRNSKÖLDSVIK. – Det känns bedrövligt. Jag tycker att SOK skulle tagit ut honom i somras med tanke på resultaten i våras.
Åke Norman, Sveriges förbundskapten i backhoppning, efter chockbeskedet att Kristoffer Jåfs inte får vara med i de olympiska spelen i Salt Lake City.

Annons

Sveriges olympiska kommitté (SOK) har gjort den sista uttagningen.
Ingen turist ska till OS brukar man säga, men jag kan inte kalla Jåfs för det. Han är en stor talang som än så länge inte lyckats få till det den här säsongen, säger Åke Norman.
Men det är inte helt kört.
26 januari är det absolut sista datumet och vi har två möjligheter till att övertyga SOK att Jåfs ska med till OS.
I Zakopane, Polen, avgörs två tävlingar 19 och 20 januari. Friska Viljors Kristoffer Jåfs står över helgens tävling i tyska Willingen.
Vi måste träna och det är bättre att Kristoffer får många hopp i kroppen innan Zakopane, där vi ska satsa allt på det sista kortet.
Kristoffer har själv inte funderat så mycket på OS, som han har uttalat sig om tidigare i ÖA.

INTE BARA UNDER PRESS
Jag försöker bara få till hoppningen. Jag skulle inte känna någon glädje att åka till OS om jag inte känner mig i form, säger han.
Åke anser att SOK gjorde ett stort fel när man inte nominerade Jåfs i somras. Det efter FV-hopparens fina världscupresultat i slutet av fjolårssäsongen. Bland annat blev han fyra i Trondheim.
Man hoppar inte bättre under press. Men nu har det varit så här och det är inget man kan skylla på. Kristoffer har helt enkelt inte gjort tillräckligt bra resultat.
21-årige Kristoffer har hittills i vinter placerat sig i en världscuptävling. Han slutade 22:a i Engelberg, Schweiz, som resulterade i nio poäng.
Han var på gång då, men vi lyckades inte följa upp det på en gång. Kristoffer fick tysk-österrikiska backhopparveckan förstörd på grund av sjukdom.
Sista chansen till en OS-biljett finns om han placerar sig högt i Zakopane.

ETT HOPP OCH DET VÄNDER
Jag måste tro på det och det har jag intalat mig själv. Rätt var det är kommer det. Det kan vända med ett hopp, säger Kristoffer.
Han gräver långt ifrån ner sig om det inte blir en resa till Salt Lake City.
Min framtid hänger inte på det. Mitt mål är OS 2006 i Italien och jag ingår i SOK:s talanggrupp fram till dess.
Sverige kan för andra gången i rad bli utan backhoppare i OS.
I Nagano (1998) hade vi inget att göra, men nu har vi det. Jag anser att Jåfs är kvalificerad att vara med i OS. Men vi ska inte kasta in handduken än, säger Åke Norman bestämt och fortsätter:
Det är inte bra för sportens framtid i Sverige om vi skulle stå utanför ännu ett OS.

SÖREN HÄGGKVIST

Mer läsning

Annons