Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen Universiad till Sollefteå

Det blir ingen Universiad i Sollefteå 2015. Den lilla hoppbacken är inte godkänd för tävlingar av den här digniteten.

– Jättetråkigt, tycker Majed Safaee, kommunikationsstrateg på kommunen.

Annons

Universiaden är ett OS för universitetsstudenter som funnits sedan 1959. Det tävlas både sommar och vinter och i vintertävlingarna ingår längdåkning, skidskytte, backhoppning och nordisk kombination. Nästa upplaga, som avgörs den 4-14 februari, väntas locka mellan 400 och 500 aktiva och 250 funktionärer utifrån.

Sollefteå fick så sent som i förra veckan en officiell förfrågan att lägga anbud på att arrangera spelen.

Kommunen var först positiv. Men i fredags insåg man att den lilla hoppbacken inte är godkänd.

– Den är inte certifierad och vi hinner inte ordna en certifiering på den korta tid vi har, säger Safaee.

Ansökan ska vara inlämnad redan i mitten av den här veckan och på den korta tiden hinner man inte få upp den expertis från Oslo som behövs för att certifiera backen.

Arrangörerna är stenhårda på det formella och därför kommer ingen ansökan från Sollefteå. Men en Universiad vill kommunen gärna se i Sollefteå på sikt.

– Vi kommer att ansöka om tävlingarna 2020/2021 i stället. Då har vi gott om tid på oss att i lugn och ro ordna certifieringen, säger Majed Safaee.

För tävlingarna före 2020 är det redan klart med arrangörer. Nästa års spel avgörs nu i antingen Lahti i Finland, Zakopane i Polen eller en stad i Ryssland. Meningen var att Granada i Spanien skulle arrangera. Men de hoppade av på grund av ekonomiska skäl och då fick de ovan nämnda städerna och Sollefteå i stället en förfrågan.

Mer läsning

Annons