Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen matchvinnareHockeyhögskolan flyttar

ÖRNSKÖLDSVIK. Landets första högskoleutbildning för hockeytränare hamnar inte i Örnsköldsvik. I stället blir det i Umeå som utbildningen förläggs, trots att ishockeyförbundet är nöjd med de två försöksåren i Örnsköldsvik.

Annons

Det är med besvikelse och förvåning som Modo hockeys klubbdirektör, Peter Blomqvist, konstaterar att Örnsköldsvik efter två år av försöksverksamhet inte längre duger som utbildningsort. I stället förläggs högskoleutbildningen av tränare och managers till Umeå och universitetets nystartade idrottshögskola.
Helt plötsligt ska vi inte längre vara med. Det känns både snopet och konstigt. Målsättningen med uppdragsutbildningen har hela tiden varit att den ska bli reguljär och att den då ska placeras i Örnsköldsvik. Utbildningen bygger ju på de erfarenheter vi har, efter att ha bedrivit utbildningen i lite mer än två år.
Obesvarade frågor
Beskedet om val av utbildningsort nådde såväl Peter Blomqvist som Patrik Karlsson via pressreleaser. Båda ställer sig lika frågande till såväl beslut som till ishockeyförbundets sätt att informera sina nuvarande samarbetpartners.
Det känns som ett stort frågetecken. Varför har man inte varit tydlig med oss? Har vi inte skött oss bra, eller finns det andra skäl till att de inte släpper in oss, undrar Peter Blomqvist.
Ishockeyförbundets utvecklingschef, Tommy Boustedt, förklarar att det var bråttom att hitta en permanent lösning innan förbundets pengar för försöksverksamheten tog slut. Mitthögskolans kunde inte garantera en fortsatt ledarutbildning inom ramen för sin verksamhet, och då vände sig förbundet till Umeå universitet och den nystartade idrottshögskolan.
Svenska ishockeyförbundets uppgift är inte att driva regionalpolitik, utan att säkerställa en ordinarie utbildning för våra hockeytränare och managers. Mitthögskolan deklarerade att man inte klarade det, och hockeyförbundet har inga ytterligare miljoner att satsa när de här 5,5 miljonerna är slut.
Men hade vi inte haft Mitthögskolan och hockeyhögskolan i bagaget hade vi inte kunnat genomföra det här. Information har vi lämnat på olika sätt under resans gång, men ingen är väl felfri. Samtidigt var det bråttom, viktigt att det hände någonting, att få stopp i en sådan här utbildning är inte bra, säger Tommy Boustedt.
Projektets mål
Utbildningen för den akademiska tränar- och ledarutbildningen vid Umeå universitet startar höstterminen 2002.
En 40-poängs utbildning på halvfart där idrottspsykologi, idrottsmedicin, ålders- och nivåanpassad träning är några av huvudämnena.
Att de startar en utbildning är precis vad vi har velat, det är många som har lagt ned tid och pengar i det här. För Örnsköldsvik har det varit betydelsefullt med alla deltagare som kommit från olika håll i landet, säger Patrik Karlsson, ansvarig för den projektutbildning för tränare och managers som nu går mot sitt slut, efter tre år vid Mitthögskolan.
Konflikten ligger inte i att det blir en utbildning, det har vi jobbat för hela tiden. Konflikten ligger i att den glider Ö-vik ur händerna, säger Peter Blomqvist.

BODIL RESARE

Mer läsning

Annons