Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Idrott är viktigt”

LÅNGVIKSMON.Ut med kyrkbänkarna. In med pingisbordet.
Nu slår pastorn i Långviksmon till igen.
– Idrott är viktigt, säger Sven Öhrman och ser fram emot söndagen.
Mot en gudstjänst utöver det vanliga.

Annons

Säg Sven Öhrman, och det är inte speciellt många som höjer på ögonbrynen. Pastorn i Långviksmon är däremot betydligt slagkraftigare.
Speciellt i ett naturskönt samhälle, fem mil nordväst om Örnsköldsvik.
Och det är få som säger Sven. Våran pastor, säger nästan alla - ung som äldre, troende eller ej. Pastorn är aktiv och en generator i en ort där breddidrotten och föreningslivet har en central roll och där sport förekommer på fler ställen än bara i anslutning till byns idrottsnäste, Mopärlan.
Som ung hade jag ett enormt, närmast fanatiskt, intresse för idrott. Jag var idrottsnarkoman på sätt och vis, men efter min andliga uppenbarelse fick jag balans i tillvaron, berättar Sven.
Sedan fyra år tillbaka är han en omtalad och uppskattad invånare i Långviksmon. Det händer nämligen mycket kring pastorn både i och utanför kyrkan. Fortfarande - trots hans förflutna som bibelsmugglare i öst.
Sven Öhrman vill engagera fler än kompisarna i församlingen och även vara en del av föreningslivet. Därför är han en stark styrelsemedlem i idrottsföreningen Långviksmon/Björnarna SK och en mycket vass bordtennisspelare.
Det ska Mikael Appelgren bli medveten om på söndag. Då åker kyrkbänkarna ut för ett bereda plats för den forne Europamästaren i ett redan omtalat pingismöte med byns pastor - en detalj i en fullmatad sportsöndag.
Vi har mycket att tacka vår pastor för. Han har ett fantastiskt kontaktnät, säger Åke Söderlind, en av många engagerade.
Och redan, efter knappt fyra år, klappar Sven Öhrmans hjärta för Långviksmon.
Ja, så känns det. Kan jag tillföra bygden något så gör jag så gärna det, säger Sven.
Det kan bli lapp på luckan i kyrkan och pingismötet är, som redan nämnt, bara en del av många aktiviteter. Hockey- och fotbollsspelare, innebandytjejer och armbrytare, sångare, musikanter och idrottsledare av olika slag möter upp då pastorn kallar.
Uppenbarligen väger Öhrmans ord tungt. Chefsläkare, medicinska experter och jaktflygare, med flera, har tidigare gästat Långviksmon då Sven bjudit in till gudstjänst och föredrag.
Har snackat med Tomas Ravelli. Men han hade tyvärr inte möjlighet att komma.
Det får bli en annan gång istället. Pastorn ger sig inte så lätt och sportsöndagen i Långviksmon lär knappast bli en engångsföreteelse.
Idrott och är ju viktigt.
Inte minst för motionens skull, tycker Sven:
Det står skrivet. Kroppen är den helige andes tempel.

ULF EKLUND

Mer läsning

Annons