Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

IBC och BK City vill slå ihop

/
  • Dags för stadsderby i innebandy igen. I kväll kan det mycket väl vara sista gången som BK City Härnösand och IBC Hernösand möts i en tävlingsmatch. Klubbarna har suttit ned vid tre tillfällen och diskuterat ett samgående under arbetsnamnet IBK Härnösand.

Det är inte bara derbykänsla över kvällens DM-match IBC Hernösand–BK City Härnösand.
Det handlar om historieskrivande också.
– Förhoppningsvis är vi en gemensam förening nästa säsong, avslöjar klubbarnas talesmän.

Annons

Innebandyn i Härnösand är alltså på god väg att skriva ett nytt kapitel.

Från att inledningsvis på 1980-talet startats upp som en sektion till fotbollsklubben Moffe BK, med bland annat kval till högsta serien i Sverige, växte de renodlade innebandyklubbarna fram under senare delen av samma årtionde.

Under de snart 30 år som innebandyns seriespel haft lag från Härnösand har klubbar som IBK Öbacka, Heptagon, Kullarmark, Hagraf och Härnö City passerat revy.

På senare år har det handlat om IBC Hernösand och i viss mån BK City Härnösand som på senare år även fått in ungdomslag i sin verksamhet.

Det är också tack vare det som samgåendet blivit aktuellt.

– Nu när vi fått fram så många ungdomslag är det viktigt att vi skapar möjlighet att ta hand om dem på ett bra sätt. Kan vi föra ihop engagerade ledartyper från båda föreningarna i en, kan vi med all säkerhet föra innebandyn framåt här i Härnösand, säger A-lagstränaren Johnny Thörnberg som tillsammans med ordförande Michael Swedin suttit i förhandlingsgruppen för IBC Hernösands räkning.

Arbetsnamnet på den eventuellt nya föreningen är IBK Härnösand, men det återstår fortfarande en del förhandlande innan den nya produkten är redo att förverkligas.

– Det är viktigt att 1+1 inte blir 1,5. Helst skall det bli närmare 3 så att innebandyn i stan växer sig starkare. Det är en sådan utveckling som vi eftersträvat i våra samtal, poängterar BK Citys ordförande Martin Thorén som haft Anders Lundgren med sig under förhandlingarna.

Den här säsongen spelar klubbarnas herrlag i varsin serie. Inför kvällens DM-möte i Öbacka Sportcenter är förstås division 2-gänget IBC Hernösand skyhöga favoriter över division 3-spelande BK City.

– Så kan man väl se på det, men ett stadsderby mot BK är ingen vanlig match. Det brukar bli jämnt oavsett laguppställningar – och nu kan det ju dessutom vara det sista derbyt någonsin, säger IBC-coachen Johnny Thörnberg.

Mer läsning

Annons