Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I dag vill Johan Jubla

ÖRNSKÖLDSVIK. Vid halv elva-tiden i dag kan Sven-Göran Eriksson och Johan Allard vara världens gladaste svenskar.
Om Nigeria besegrar Sverige.
– Jag hoppas och tror att Nigeria vinner med 2–1, säger 22-årige Johan Allard från Ö-vik.

Annons

Johan Allard är en helt vanlig svensk kille med ett enormt fotbollsintresse. Men när vi svenskar sitter och skriker oss hesa över Hedmans räddningar och Ljungbergs djupledslöpningar, njuter Johan av Okochas spelsinne och Kanus teknik.
Den helt vanlige Ö-vikskillen, uppvuxen i Bjästa och numera bosatt i Ö-vik, verkligen älskar Nigerias fotbollslandslag.
Jag såg Nigeria besegra Bulgarien med 30 i VM -94 och sedan var jag fast. Jag blev tagen av deras anfallsglädje och bländande teknik, säger Johan.
Han är väldigt noga med att påpeka att han inte vill få en nördstämpel på sig, utan att han är en helt vanlig supporter.
Dock en supporter som är väldigt, väldigt insatt och som håller på, för oss svenskar sett, på fel land.
Jag följer laget via tidningar och internet och har många e-mailkontakter. Visst är Nigeria laget i mitt hjärta.
När Johan såg Nigeria i USA-VM för åtta år sedan bestämde han sig inte bara för att bli en supporter till landslaget, han ville bli en supporter som verkligen engagerade sig.
Eftersom jag alltid varit intresserad av grafisk formgivning så gjorde jag någon gång under 1997 en egen hemsida. Men istället för att göra en sida om mig själv, valde jag att göra en om Nigerias fotbollslandslag, säger Johan.
Den sidan visade sig bli helt unik, eftersom den var den enda som fanns som handlade om The Super Eagles.
Nu är den hemsidan nedlagd, men inte på grund av det var få som hittade den, tvärtom.
Den blev helt enkelt för stor. Under VM-98 hade sidan uppemot 3 000 besökare per dag. Till och med nigerianska landslagsspelare och FIFA-agenter följde den, säger Johan.
Vilket i sin tur gjorde att spelarna kontaktade Johan via e-post och på så sätt fick Johan både nya vänner och massor av inside-information. En information som i sin tur blev hett stoff för alla spelaragenter.
Det var många som hörde av sig och ville ha information om spelarna.
En spelare som Johan fick riktigt bra kontakt med är Mutiu Adepoju, som nu gör sin tredje raka VM-turnering. Johan fick till och med göra en intervju med den nigerianske stjärnan.
Däremot har inte Johan hört något från den svenska landslagsledningen. Kanske ett misstag av Lars-Tommy, då Johan säkert är den svensk som vet mest om nigeriansk fotboll.
Men jag brukar ha kontakt med Eurosport när de sänder afrikanska mästerskapen. Deras reporter Chris Härenstam har till och med tackat mig i sändning, säger Johan och ler.
I och med att Sverige och Nigeria möts idag har svensk press de senaste veckorna skrivit extremt mycket om Nigerias landslag, och en del helt otroliga historier har dykt upp. Spelare som vägrat vara med, bråk om pengar, tränare som fått sparken och utländska topptränare som fått kontrakterbjudanden.
I Nigeria finns en riktig skvallerpress och man får väl sålla bort en del. Men visst, vissa grejer kunde ha skötts snyggare och det är långt ifrån samma ordning och reda som inom svensk fotboll.
I dag ska Johan se matchen på en krog i stan tillsammans med sina arbetskamrater och han har ännu inte bestämt sig om han ska se matchen iförd Nigerias landslagströja.
Vi får se, men jag tror inte det skulle vara någon risk att ha tröjan på sig. Jag är inte den som som skriker så mycket under matcherna.
Men det är tur man sitter bland vänner om Nigeria vinner. Jag får svårt att hålla ett stoneface.

PER HÄGGLUND

Mer läsning

Annons