Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Husums integrationssatsning – ett stort lyft för brottningen: "Höjer statusen på fristilen"

Artikel 6 av 6
SM-veckan sommar 2016
Visa alla artiklar

Husums IF: Brotttningsklubb är mer välmående än på länge och de senaste åren har man dubblerat antalet brottare.
Ett resultat av det klubbens idoga arbete med integration för nyanlända.
– Tack vare det här så kommer brottningen att växa hemskt mycket, säger klubbens ordförande, Thom Svensson.

Annons

Vi kunde igår berätta om Husums IF:s Javed Kazami som efter bara åtta månader i brottningsringen, och Sverige, tog SM-guld i Norrköping.

Kazami är dock bara en del av den satsning som klubben gjort på att ta hand om nyanlända.

En satsning som har gett klubben en rejäl nytändning.

Jämfört med för några år sedan har antalet brottare närmast fördubblats – från trettio till sextio – vilket har betytt mycket för klubben.

– Det är jättebra, vi har en hemskt bra verksamhet. En fördel är ju att Mehdi kan språket, så de känner sig ju välkomna på ett helt annat sätt. Vi har ju ett gäng som kommer underifrån också, och det är Mehdis förtjänst. Han är ju som en pappa för alla, säger Husums ordförande Thom Svensson.

Thom Svensson.

Den Mehdi som Svensson hänvisar till är klubbens mångårige tränare, Mehdi Farokhian, som tillsammans med Svensson varit nyckelpjäser i satsningen.

De flesta som ansluter kommer från länder där brottning traditionellt är stort, som Afghanistan, Tjetjenien och Iran och vissa av dem är relativt välutbildade inom sporten sedan tidigare.

– Men vissa följer med de övriga och fastnar. De tycker om den här kroppskontakten och styrkan, berättar Farokhian som själv har jobbat med nyanlända på flyktingförläggningen i Nordmaling.

– Det är viktigt för de här ungdomarna att komma in i det svenska samhället genom idrotten, och man ser hur de utvecklas och går framåt genom idrott.

Mehdi Farokhian.

Förutom att han är tränare för Husum så är Farokhian också landslagstränare i fristil, och även där märks ett tydligt lyft i och med invandringen, berättar han.

– Det är självklart. Det höjer hela statusen på fristilen och du ser idag hur många brottare som är med under SM. Det är otroligt roligt att jobba med de här killarna i landslaget också. Vi har haft ansvaret i ett år och några månader och det ser lovande ut.

– Det har blivit enormt stor skillnad på fristilen i Sverige med de här herrarna. Vi har haft jätteduktiga damer, men nu är herrarna på väg också.

Asylsökande brottare får visserligen inte tillhöra landslagstruppen, men Farokhian berättar att man ändå försöker utnyttja den kunskap som vissa av dem besitter.

– Vi försöker ta hjälp av dem för att lyfta och utveckla fristilen här i Sverige. En del av dem tar vi med oss till icke-FILA-tävlingar, för det finns potential i dem. Och en dag blir de svenska medborgare.

Husums Javed Kazami tog på söndagen SM-guld i fristil.

Alla artiklar i
SM-veckan sommar 2016
Annons